Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
SEKCIJA ZA PROMET

Slovenski prevozniki pri ministrici za infrastrukturo

28. 03. 2023
Avtor: Anton Šijanec
SEKCIJA ZA PROMET

Predstavniki slovenskih prevoznikov obeh naših stanovskih organizacij OZS in GZS so se srečali s svojo resorno ministrico na ministrstvu za infrastrukturo. Ministrici mag. Alenki Bratušek so predstavili svoje najbolj pereče teme in odprta vprašanja.

 

1.           Dolgi roki za pridobitev delovnih dovoljenj in problematika obveznega poklicnega zavarovanja - je sicer v pristojnosti ministrstva za delo, pa je ministrica kljub temu obljubila podporo za čim hitrejše reševanje problematike. Prevozniki so predlagali sistem, ki je vzpostavljen v Nemčiji in Hrvaški – sklenitev delovnega razmerja »na zaupanje«, kjer bo delodajalec jamčil za tujca, medtem pa državni organi izvedejo postopek preverjanja.

2.           Zaradi dolgih čakalnih dob podaljšanja enotnih delovnih dovoljenj je MZI podaljšalo veljavnost začasnega ukrepa za pridobitev potrdila za voznike državljane tretjih držav

3.           Finančne spodbude za digitalizacijo sektorja cestnega prevozništva – ministrica je izrazila podporo predlogu in bo predlog prenesla pristojnim ministrom.

4.           Stanje glede kreditne linije PROMET 1 (Sid Banka) in finančnih spodbud (Borzen) – vzpostavlja se pravna podlaga za vzpostavitev kreditne linije s statusom državne pomoči PROMET 1 in možnost pridobitve subvencij (za nakup spojlerjev in predelave tovornih vozil ter avtobusov na sintetični plin ali biometan). Za pospešitev postopkov je ministrica obljubila podporo in pomoč.

5.           Ministrica je obljubila podporo pri iskanju rešitev za sorazmerno višino glob glede prekrškov napačne nastavitve osi v postopku cestninjenja, ki bodo primerljive z višino glob v Nemčiji ali Avstriji. 

6.           Ministrica je Izrazila podporo novemu sistemu izobraževanja voznikov

7.           Obravnavano je bilo nezadostno število parkirnih mest za tovorna vozila ob avtocestnem križu. Ministrica od delovne skupine za MLC in parkirišča zahteva odgovor, kaj je možno realizirati in kaj ne. Ko bo jasno katerih nalog ni možno rešiti, se iščejo nove rešitve.

8.           Za hitrejšo pretočnost skozi mejne prehode – predvsem na Hrvaško-Srbski meji bo ministrica govorila z ministroma pristojnima za promet obeh držav.

9.           Pobuda za uvedbo dodatnih popustov za tovorna vozila in avtobuse katerih NDM ne presega 12 t  bo obravnavana v sklopu predloga sprememb Zakona o cestninjenju, ki ga bo potrebno spremeniti zaradi implementacije evropske direktive.

10.         Pridobitev dovoljenj za izredne prevoze za »ad hoc« premike avtodvigal – problematika se bo obravnavala na enem od naslednjih sestankov s strokovnimi službami, na katerega se povabi tudi prevoznike, ki imajo tovrstne težave.