Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Slovenski slikopleskarji dobili prvi poklicni prapor

19. OKTOBER 2021  |   Mira Črešnar

Na sinočnji slovesnosti v Baziliki Marija Pomagaj na Brezjah so slovenski slikopleskarji dobili prvi poklicni prapor v zgodovini. Slikopleskarstvo ima na slovenskih tleh večstoletno tradicijo, z razvitjem in krstom praporja pa želi Sekcija slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije še bolj utrditi stanovsko povezovanje.

Razvitje in krst prapora sta potekala na dan, ko goduje Sveti Luka, ki je zavetnik slikopleskarjev. Prapor sta krstila ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik ter gvardijan dr. pater Robert Bahčič, v okviru slovesnosti pa je potekala tudi sveta maša.

Predsednik OZS Branko Meh je na slovesnosti pohvalil prizadevanja sekcije in izpostavil, da je to prvi poklicni prapor v več kot polstoletni zgodovini zbornice. »Obenem pa je krst prapora tudi zaveza za vse obrtnike in podjetnike, da bomo delali pošteno in skrbeli za naše zaposlene. Tudi botru prapora je zaupano posebno poslanstvo in obveza, da bo po svojih močeh pomagal obrtnikom in podjetnikom ter deloval v njihovo dobrobit,« je poudaril Meh.

Boter prapora je postal Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS, ki je na slovesnosti med drugim dejal, da je hvaležen za to čast postati boter prvemu obrtniškemu praporu v Sloveniji. »Pod prapori se navadno zbirajo enako misleči. Ampak prapori ne samo povezujejo, pač pa tudi zavezujejo vse tiste, ki se znajdejo pod njim, da so enotni v mislih, besedah in dejanjih, da so pogumni in iskreni. Obljubljam, da to čast botra sprejemam z vso odgovornostjo in da se bom po svojih močeh trudil, da bo ne samo slikopleskarjem, ampak tudi drugim obrtnikom v naši domovini šlo dobro,« je še dejal Kovšca.

Sekcija slikopleskarjev pri OZS je idejo za poklicni prapor dobila že pred leti, ko se je začela povezovati s kolegi iz Evrope in se kasneje tudi aktivno vključila v članstvo UNIEP (Evropsko združenje slikopleskarjev). Kot velevajo običaji v tujini, pa so bili tudi na včerajšnji slovesnosti prisotni slikopleskarji iz drugih držav - Avstrije, Češke, Slovaške in Madžarske. 

Največ zaslug, da imamo v Sloveniji prvi poklicni prapor, ima torej sekcija slikopleskarjev pri OZS na čelu s predsednikom sekcije Matjažem Majdičem in praporščak, mojster slikopleskarstva, Dušan Presetnik.  

 

 

Preberite tudi:

Pišite nam