Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
POPLAVE

Sprejet Program za odpravo posledic škode v gospodarstvu po avgustovskih poplavah

16. 02. 2024
Avtor: Nina Ličar
POPLAVE

Vlada je 15.2.2024 sprejela program za odpravo posledic škode v gospodarstvu po avgustovskih poplavah in v proračunu zagotovila sredstva za povračilo škode v skupni višini 195 milijonov evrov. Hkrati je potrdila tudi dopolnitev predhodnega programa.

Sprejeti Program odprave posledic škode v gospodarstvu po poplavah v avgustu 2023 v skupni višini 230 milijonov evrov bo pravna podlaga za izplačilo preostalega dela pomoči gospodarstvu. Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je za odpravo posledic škode v gospodarstvu po teh poplavah že izplačalo 35.351.035,34 evrov preplačil za 957 oškodovancev, skupni znesek vseh izplačanih predplačil pa bo znašal 35.418.004,40 evrov, ker bo v letu 2024 izplačano predplačilo še dodatnemu oškodovancu.

V letu 2024 bo ministrstvo na podlagi danes sprejetega programa lahko izplačalo preostalo pomoč gospodarstvu. Pomoč je namenjena gospodarskim družbam, samostojnim podjetnikom, posameznikom, ki samostojno opravljajo dejavnost, zavodom in zadrugam za škodo na strojih in opremi, zalogah in izpadu prihodka. Višina posameznega izplačila bo odvisna od dokazane škode in bo znašala 45 odstotkov škode, v primeru, če oškodovanec ni imel ustreznega zavarovanja oziroma 60 odstotkov škode (v katero je vključen tudi znesek zavarovalne vsote), v primeru, če je imel oškodovanec sklenjeno zavarovanje.

Skupna škoda v gospodarstvu je bila za 1239 oškodovancev ocenjena na slabih 385 milijonov evrov, od tega:

  • 170 milijonov evrov za stroje in opremo,
  • 92 milijonov evrov za zaloge in
  • 123 milijonov evrov zaradi izpada prihodka.

 

Naslednji koraki

Na podlagi sklepa vlade bo ministrstvo vsem oškodovancem iz gospodarstva, ki so oddali oceno škode, po elektronski pošti posredovalo poziv za dokazilo dejanske škode. V ta namen bodo morali oškodovanci za škodo na strojih, opremi in zalogah predložiti ustrezna cenilna poročila. To so poročila, ki jih izdajo pooblaščeni ocenjevalci vrednosti (register vodi Slovenski inštitut za revizijo), sodni cenilci (register vodi Ministrstvo za pravosodje - Imenik sodnih cenilcev) ali zavarovalniški cenilci, v kolikor je oškodovanec imel škodo zavarovano.

VIR: MGTŠ