Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
IZPLAČILA VAJENCEM

Sprememba pri izračunu prispevkov vajencem, praktikantom in poslovodjem

07. 05. 2024
Avtor: Vesna Ambrožič
IZPLAČILA VAJENCEM

Pred kratkim (30.04.2024) je FURS dopolnil in spremenil svoja pojasnila (Dohodki iz delovnega razmerja in Povračila stroškov in drugi dohodki iz delovnega razmerja) na področju dohodkov iz drugega pogodbenega razmerja in povračila stroškov, ki izhajajo iz spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (sprememba je bila v Uradnem Listu objavljena 27.12.2023). Spremembe so že pričele veljati in sicer za vsa izplačila po 01.02.2024, ki zajemajo predvsem naslednja področja:

  • Prispevke od dohodkov iz drugega pogodbenega razmerja (npr. poslovodje)
  • Prispevke od dohodkov dijakov in študentov za obvezno praktično delo
  • Prispevke od dohodkov za izvajanje dela kot vajenec
  • S tem povezane spremembe pri REK obrazcih

Tokrat si bomo pogledali vpliv sprememb na področju dohodkov iz drugega delovnega razmerja, kamor štejemo tudi prihodke iz dohodkov, prejetih za vodenje ali vodenje in nadzor poslovnega subjekta, ki je pravna oseba, na podlagi poslovnega razmerja; torej poslovodje.

Osnova za prispevke od dohodkov iz poslovodenjaVsebina v nadaljevanju je dostopna samo članom Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Za ogled morete biti prijavljeni!