Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Spremembe Uredbe o embalaži in odpadni embalaži

06. 01. 2022
Avtor: Valentina Melkić

Vlada je 30.12.2021 izdala Uredbo o spremembah Uredbe o embalaži in odpadni embalaži. https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2021-01-4391/uredba-o-spremembah-uredbe-o-embalazi-in-odpadni-embalazi. Uredba je pripravljena zlasti zaradi zagotovitve pravilnega prenosa 8. člena Direktive 94/62/ES o embalaži in odpadni embalaži, kot je bila nazadnje spremenjena z Direktivo (EU) 2018/. Člen direktive določa označevanje embalaže in sistem prepoznavanja embalažnih materialov. 

Povzetek Spremembe Uredbe o embalaži in odpadni embalaži

Uredba o spremembah Uredbe o embalaži in odpadni embalaži velja od 31.12.2021 dalje.

 

Kaj se spreminja?

Uvoznikom blaga v embalaži, embalerjem, proizvajalcem in pridobiteljem servisne embalaže (t.i. proizvajalci)  in trgovcem po novem ob dobavi embaliranega blaga ali servisne embalaže na dobavnici ali računu ni več potrebno obveščati potrošnikov o sklenitvi pogodbe z izbrano družbo za ravnanje z odpadno embalažo (DROE). V primeru prodaje podjetjem pa obveznost ostaja.

 

Označevanje embalažnih materialov prostovoljno tudi po 1. 1. 2022

V skladu s spremembami uredbe označevanje embalažnih materialov ostaja na prostovoljni osnovi tudi po 1. 1. 2022.

Novost je pomembna za vse, ki uvažate prazno embalažo v RS, proizvajate embalažo v RS ali v RS uporabljate embalažo za embaliranje vaših izdelkov. Označevanje na način kot je bil predpisan, bi prineslo ne le precej višje stroške, ampak tudi tehnične težave, med drugim tudi ovire za prosti pretok blaga med državami, ker je v večini držav članic označevanje embalažnih materialov prostovoljno. Iz tega razloga so na ministrstvu zahtevo spremenili v prostovoljno. 

Ostale spremembe uredbe so povezane s prenosom 8. člena Direktive 94/62/ES o embalaži in odpadni embalaži, kot je bila nazadnje spremenjena z Direktivo (EU) 2018/. Člen direktive določa označevanje embalaže in sistem prepoznavanja embalažnih materialov.

Preostale spremembe uredbe pa so redakcijske narave.

 

OPOMNIK : Ali imate pogodbe z DROE?

Ob tem naj vas spomnimo, da preverite ali ste v preteklem letu uredili pogodbo z eno od družb za ravnanje z odpadno embalažo (DROE), če sodite med t.i. proizvajalce (proizvajalec je: embaler, pridobitelj embaliranega blaga, proizvajalec ali pridobitelj servisne embalaže ali tuje podjetje, ki daje embalažo na trg v RS). Na Agenciji RS za okolje (ARSO) namreč ugotavljajo, da številna podjetja kljub temu, da je rok za sklenitev pogodbe že potekel, svoje obveznosti še niso izpolnila. Na inšpektoratu bodo letos zato izvajali poostren nadzor, zato vam svetujemo, da preverite ali ste izpolnili svoje obveznosti.

V koliko ste ugotovili, da ne sodite med proizvajalce, ki imajo obveznosti po Uredbi o embalaži in odpadni embalaži in ste vpisani v evidenci pri ARSO, se iz evidence čim prej izpišite. Izpis opravite v aplikaciji ARSO.

Letno poročilo o masi in vrsti embalaže

Ne pozabite, če sodite med proizvajalce, morate najkasneje do konca marca 2022 sami oddati poročilo o masi in vrsti embalaže, ki ste jo prvič dali na trg v letu 2021, za obdobje od 1.1.2021 do 30.6.2021. Poročilo morate na ARSO oddati najkasneje do 31.marca 2022. To je zadnje obdobje za katerega o embalaži poročate sami. Aplikacija je dostopna z geslom, ki ste ga prejeli ob vpisu in je dostopna na tej povezavi: https://gea.arso.gov.si/embalaza/vstopporocanje.xhtml