Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
SPREMEMBE ZZSDT

Spremembe Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev v javni razpravi

25. 01. 2024
Avtor: Zdenka Bedekovič
SPREMEMBE ZZSDT

V javni razpravni je predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev. Rok je 6.2.2024.

Bistvene zakonske spremembe so:

  • za visokokvalificirano zaposlitev bo moral imeti tujec pogodbo o zaposlitvi za najmanj šest mesecev-trenutno velja za najmanj eno leto,
  • izpolnjevati bo moral pogoje za opravljanje reguliranega poklica. Pri nereguliranih poklicih bo moral izkazati visoke poklicne kvalifikacije. Tovrstno usposobljenost bo dokazal z najmanj triletnimi ustreznimi delovnimi izkušnjami v zadnjih sedmih letih,
  • plača tujca za visokokvalificirano zaposlitev bo morala biti vsaj v višini povprečne mesečne bruto plače nazadnje objavljene v Uradnem listu Republike Slovenije. Trenutno velja plača v višini 1,5 povprečne mesečne bruto plače.
  • po enoletnem bivanju na podlagi modre karte v prvi državi članici EU, tujec pridobi pravico vstopa prebivanja in dela v drugih državi članici, za namen zaposlitve v drugi državi članici EU.

Novost je uvajanje sezonskega dela v turizmu in gostinstvu, zaradi pomanjkanja kadra v času poletnih in zimskih mesecih.     

Predlog zakona je objavljen na spletni e-uprave >>>