Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
NADOMESTILO PLAČE

Spremenjena razlaga glede najvišjega nadomestila v breme ZZZS

07. 03. 2024
Avtor: Dušan Bavec
NADOMESTILO PLAČE

Na podlagi tudi naših argumentiranih predlogov je pristojno ministrstvo spremenilo mnenje glede izvajanja 3. odstavka 34. člena ZIUZDS, ki določa, da ne glede na tretji stavek sedmega odstavka 31. člena ZZVZZ nadomestilo ne more biti višje od dvainpolkratnika zadnje znane povprečne mesečne bruto plače v Republiki Sloveniji, kot jo ugotovi Statistični urad Republike Slovenije.

 

Spodaj obvestilo ZZZS:
 

DELODAJALCEM
PROGRAMSKIM HIŠAM
RAČUNOVODSKIM SERVISOM

Spoštovani,

obveščamo vas, da smo od pristojnega ministrstva prejeli spremenjeno mnenje glede izvajanja 3. odstavka 34. člena ZIUZDS, ki določa, da ne glede na tretji stavek sedmega odstavka 31. člena ZZVZZ nadomestilo ne more biti višje od dvainpolkratnika zadnje znane povprečne mesečne bruto plače v Republiki Sloveniji, kot jo ugotovi Statistični urad Republike Slovenije.

Po prvotnem tolmačenju smo višino parametra vezali na povprečno mesečno plačo za leto, po novem tolmačenju pa bomo uporabljali pri določitvi najvišjega nadomestila za posamezni mesec zadržanosti zadnjo znano povprečno mesečno bruto plačo, ki jo objavi SURS v konkretnem mesecu zadržanosti.

Podatki o višini najvišjega nadomestila za mesec zadržanosti bodo predvidoma po 22-tem v mesecu zadržanosti objavljeni na spletni strani ZZZS v povezavi:
https://zavarovanec.zzzs.si/denarna-nadomestila/nadomestilo-place-med-zacasno-zadrzanostjo-od-dela/visina-nadomestila-place/

Za programske hiše bo vsak mesec objavljen nov šifrant v kotičku za razvijalce v povezavi:
https://spot.gov.si/sl/teme/koticek-za-razvijalce/

V obeh povezavah sta že objavljena nova parametra ''najvišje nadomestilo'' za 01 2024 in 02 2024.

Na sistemu SPOT bo popravek višine parametra v produkcijskem okolju izveden predvidoma v četrtek, 7.3.2024.

Vse delodajalce, ki že imate odobrene in nakazane zahtevke za refundacijo v nižji višini bruto nadomestila kot bi ga lahko imeli po novem tolmačenju, lepo prosimo, da popravite obračune nadomestil delavcem, nakažete delavcem razliko in po izvedenem poračunu vložite nov zahtevek za refundacijo. Na nadomestnem zahtevku in obračunu (najbolje na obeh mestih) dodajte opombo v tem smislu. ''Prosimo za storno prvotnega obračuna in ponovni obračun - sprememba najvišjega nadomestila.''  Sodelavci ZZZS bodo izvedli storne prvotnih obračunov v celotni vrednosti, prvotna vrednost se bo poračunala z novim obračunom, delodajalec pa bo prejel nakazilo razlike.

Tisti, ki za zahtevke za refundacijo z obračuni po prvotnem prenizkem parametru za najvišje nadomestilo še niste dobili nakazil (ker so zahtevki še v obdelavi), boste potem vložili v celoti nove, pravilne zahtevke in obračune po prejemu zavrnitve prvotnega (prenizkega) obračuna - seveda morate tudi tisti delodajalci delavcem najprej obračunati in plačati pravilno, višje nadomestilo in nato vložite zahtevek za refundacijo.

Iskreno se vam opravičujemo zaradi dodatnega zapleta pri izvajanju ZIUZDS in dodatnega dela zaradi poračunov.