Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
UMETNA INTELIGENCA

Poziv k sodelovanju pri razvoju standardov

24. 03. 2023
Avtor: Anton Šijanec
UMETNA INTELIGENCA

Slovenski inštitut za standardizacijo SIST vse zainteresirane vabi, da se vključijo v delovanje tehničnega odbora na SIST za pripravo standardov.

 

Standardizacija na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij postaja vse bolj pomembna, saj razvojnim  deležnikom omogoča usklajeno, transparentno in predvidljivo  sodelovanje (npr. z vidika intelektualne lastnine) in združevanje znanja pri reševanju tehničnih izzivov, s tem pa nižanje potrebnih razvojnih stroškov, izboljšanje položaja za vstop na trg za inovativne proizvode in storitve (temelječe na teh standardih) ter zagotavljanje morebitne skladnosti proizvodov in storitev z regulativo.

Hkrati standardizacija prinaša večjo varnost za uporabnike inovativnih proizvodov in storitev, saj omogoča večjo interoperabilnost njihovih sistemov, lažje vključevanje v različne verige vrednosti, fleksibilnost pri iskanju dobaviteljev, zmanjševanje možnosti zaklepanja v posamezne rešitve (angleško lock-in) in s tem zniževanje stroškov poslovanja ter tudi za njih zagotavljanje skladnosti poslovanja z ustreznimi branžnimi ali sektorskimi poslovnimi praksami ter morebitno regulativo.

Standardi v družbo tako prinašajo fleksibinost in varnost, kar je še posebej pomembno na novem in hitro razvijajočem področju umetne inteligence, kar je ustrezno opredeljeno v nacionalnem programu za umetno inteligenco (NpUI). Slovenija zato ustanavlja nov tehnični odbor za umetno inteligenco na Slovenskem inštitutu za standardizacijo (SIST), ki se bo lahko aktivno vključil v pripravo standardov na EU ravni, namenjenih podpori nastajajoče regulative za umetno inteligenco EU – Uredbe o umetni inteligenci (usklajena verzija Sveta EU), ki temelji na standardih.

Razpis za članstvo v tehničnem odboru SIST/TC UI Umetna inteligenca

Pristopna izjava

Prijavnica za včlanitev v SIST

 

Vir: MDP

 

Preberite tudi