Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
PREVOZ POTNIKOV

Strokovni posvet turističnih agencij in avtobusnih prevoznikov

20. 04. 2023
Avtor: Natalija Repanšek
PREVOZ POTNIKOV

V sredo, 12. aprila 2023 je potekal posvet med predstavniki Združenja turističnih agencij Slovenije in predstavniki avtobusnih prevoznikov obeh prevozniških združenj (OZS in GZS).

Prevozna podjetja morajo načrtovati delo tako, da spoštujejo stroga EU pravila, ki določajo najdaljši delovni čas oz. čas vožnje voznika in obvezne minimalne odmore ter počitke. Nespoštovanje predpisov iz področja socialne zakonodaje na področju cestnih prevozov nima za posledico le visokih glob, ki so predpisane tako za voznika kot tudi za podjetje in odgovorno osebo, temveč tudi k izgubi dobrega ugleda. To pa lahko privede celo do odvzema licence za opravljanje prevozov. Zato so prevozniki podali predlog, da agencije vsaj sedem dni pred začetkom potovanja, k naročilnici za prevoz priložijo tudi natančni program potovanja. Ugotavljajo namreč, da je planiranje obveznih počitkov voznikov najbolj težavno pri tistih potovanjih, pri katerih prvi dan prevoza do namembnega kraja presega 10 ur. Zato sta bil obe strani enotnega mnenja, da se v bodoče postopoma ukinja nočne prevoze.

Prevozniki so predstavili tudi problematiko pomanjkanjem kadra, kar ima marsikje že posledico, ki se izkazuje v zmanjševanju voznega parka.

Ob zaključku so prisotni poudarili pomembnost medsebojnega tvornega povezovanja in sodelovanja tudi v prihodnje, kajti prevozniki so pomemben člen pri oblikovanju produkta in izvedbi turističnega aranžmaja
Preberite tudi