Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
GOSTINSTVO IN TURIZEM

Trajnostna gastronomija - Odgovorni gastronomski turizem za višjo dodano vrednost

31. 08. 2023
Avtor: Anton Šijanec
GOSTINSTVO IN TURIZEM
V okviru sejma Agra je potekal tudi posvet z naslovom Odgovorni gastronomski turizem za višjo dodano vrednost v organizaciji Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Slovenske turistične organizacije (STO).Posvet sta s pozdravnima nagovoroma odprli Dubravka Kalin, generalna direktorica direktorata za turizem na MGTŠ, in mag. Maja Pak, direktorica STO, med govorci pa je bil tudi Martin Jezeršek, direktor podjetja Jezeršek gostinstvo.

 

Posvet je z aktualnimi tematikami s področja trajnostne gastronomije je nagovorili gostinsko-turistično gospodarstvo, turistične kmetije in turistične destinacije.

Trajnostno ravnanje s hrano je naša konkurenčna prednost

Govorci so poudarili, da nas narava opominja, da je potrebno še bolj kot doslej skrbno ravnati z okoljem in ga ohranjati za prihodnje generacije. Trajnostni razvoj in zelena turistična ponudba se morata odražati v vseh segmentih. Trajnostno ravnanje s hrano je lahko naša konkurenčna prednost. Zato je pomembno, da se tudi pri gastronomiji vprašamo, ali so naša dejanja trajnostno naravnana ali imamo še kje kakšne rezerve ter kako bi lahko procese izboljšali. Nikakor ne na račun kakovosti in ne v škodo potrošnikov. Prav nasprotno; z odgovorno gastronomijo lahko dosežemo višjo kakovost storitev ter zadovoljstvo tako pri potrošnikih – gostih kot pri ponudnikih. Nekateri gostinci in ponudniki turističnih storitev se zavedajo pomena ravnanja s hrano ter si prizadevajo za čim manj odpadne hrane in ostankov hrane.

61 restavracij se že ponaša z znakom Slovenia Green Cuisine

Hrana postaja tudi vse bolj dragocena, še posebej v luči vse bolj izrazitega vpliva podnebnih sprememb. Trajnost, ki smo se ji zavezali v slovenskem turizmu, je zato edina prava pot razvoja tudi v gastronomiji. Na Slovenski turistični organizaciji zato izvajajo projekte, ki poudarjajo pomen skrbnega ravnanja s hrano ter vzpodbujajo zmanjševanje količin odpadne hrane. Ponosni so, da se v okviru Zelene sheme slovenskega turizma že 61 restavracij ponaša z znakom Slovenia Green Cuisine, ki poudarja avtentično in sezonsko gastronomijo, izpostavlja pomen kratkih dobavnih verig in visokokakovostnih lokalnih sestavin ter spodbuja k trajnostnemu delovanju z manj odpadki. Kar 150 deležnikov se je tudi že zavezalo k izločitvi plastike za enkratno uporabo iz gostinstva in turizma. Slovenska gastronomija pomembno prispeva tudi k uresničevanju cilja višje dodane vrednosti v slovenskem turizmu. Poseben pomen pri doseganju tega cilja imajo doživetja, ki jih ob trajnosti odlikujeta edinstvenost in inovativnost in so zato del zbirke Edinstvena doživetja Slovenije – Slovenia Unique Experiences. Dve med njimi se na razstavnem prostoru MGTŠ predstavljata danes, to sta produkt 'Od buče do olja' Oljarne Kocbek in kulinarično-glasbeno doživetje 'Rock'n'Roll okusov' Zavoda za turizem Maribor.

Vir: MGTŠ