Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
VZDRŽEVALCI TEKSTILIJ

Vzdrževalci tekstilij navdušili s strokovnim programom

11. 04. 2023
Avtor: Anton Šijanec
VZDRŽEVALCI TEKSTILIJ

Strokovna Sekcija vzdrževalcev tekstilij pri OZS je konec marca pripravila svoje redno strokovno srečanje. Letošnje izvrstno izbrane vsebine in izbor kvalitetnih predavateljev pa so botrovale temu, da je dogodek poleg večine članov sicer ene naših manjših sekcij privabil tudi veliko tistih, ki (še) niso njeni člani, a se ukvarjajo s sorodnimi dejavnostmi in jih tematika zanima. Uspeh strokovnega dogodka zato daje navdih stanovskemu povezovanju in opravičuje ves vloženi trud.

 

Galerija vseh fotografij s Strokovnega srečanja vzdrževalcev tekstilij 2023 >>>

 

Udeležba nad pričakovanji

Udeleženci Strokovnega srečanja vzdrževalcev tekstilij so se zbrali 31. marca in 1. aprila 2023 v v čudovitem ambientu Hotela Adria v Ankaranu. Že jutranji sprejem udeležencev je potrjeval predhodne prijave in preddverje srečanja se je hitro do zadnjega kotička napolnilo s kolegicami in kolegi vzdrževalci tekstilij.

vzd tekst 03 2023

Poleg velike večne članov, teh je v sekciji 51, se je strokovnega srečanja udeležilo tudi 35 udeležencev podjetij izven naše stanovske organizacije, ki še niso člani sekcije in naše stanovske organizacije, a se ukvarjajo s sorodnimi dejavnostmi in jih tematike strokovnega srečanja zanimajo.

Ker je bilo med starimi znanci veliko novih obrazov, je vsem zelo prav prišel prijeten sprejem udeležencev v čudovitem atriju hotela, kjer so se gosti lahko ob kavi in prigrizku najprej med seboj podrobneje spoznali.

vzd tekst 04b 2023

Na svojih stojnicah v preddverju strokovnega srečanja so udeležence sprejeli tudi pokrovitelji dogodka Ecolab d.o.o., Kimi d.o.o. in BE-GRE d.o.o. Electrolux Professional AB, ki so s svojimi predstavitvami poželi veliko zanimanja, ob odmorih pa se je okrog stojnic vzpostavilo tudi pravo sejemsko vzdušje s številnimi razpravami o predstavljenih proizvodih.

 

Uvodni del

Po tem, ko so udeleženci v celoti zasedli dvorano strokovnega srečanja, je zbrane uvodoma pozdravil Gašper Pance, predsednik Sekcije vzdrževalcev tekstilij pri OZS, in se vsem zahvalil za zaupanje stroki in res veliko udeležbo ter v družbi članov še posebej pozdravil tudi predstavnike gostujočih podjetij. Poudaril je, kako pomembno je stanovsko povezovanje pri oblikovanju predpisov in zakonodaje, omenil je, da sekcija ravno pripravlja predlog za znižano stopnjo DDV in spremembo Zakona o varstvu potrošnikov, zato je skupen nastop res vseh čistilnic in pralnic še toliko bolj pomemben.

vzd tekst 02 2023

Častni gost in slavnostni govornik strokovnega srečanja je bil Blaž Cvar, predsednik OZS, ki je zbrane prisrčno pozdravil in tudi sam izrazil navdušenje nad visoko udeležbo članov in gostujočih podjetij. Poudaril je, da so ravno slednji dokaz, kako pomembno je strokovno povezovanje v stanovski organizaciji, ki lahko članom pomaga ali svetuje na vsakem koraku. Predstavil je delo in aktivnosti krovne stanovske organizacije v podporo obrtnikom in podjetnikom ter vse pozval, da jo čim bolj izkoristijo ter spremljajo tudi njene informacijske kanale, še posebej prenovljeno spletno stran.

Zbrane je nagovoril tudi Danijel Lamperger, generalni direktor OZS, ter izpostavil, kar je zbornica malim poslovnim subjektom zagotovila v času energetske draginje, ki je delo čistilnic in pralnic močno obremenilo. Opozoril je tudi na številne razpise za kredite in nepovratna sredstva, ki so že na voljo ali še prihajajo ter članice in člane hkrati pozval, da se za podporo vedno lahko obrnejo na svetovalce svoje stanovske organizacije.

 

Najbolj je pritegnil program

Program srečanja, ki je pritegnil veliko število udeležencev, se je nadaljeval z uvodnim predavanjem Tatjane Orhini Valjavec iz Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, ki je predstavila aktualno temo Zeleno javno naročanje in okoljski vidiki storitev čiščenja ter zbrane pritegnila tudi k poglobljeni in obširni razpravi.

vzd tekst 03 2023

Po odmoru za kosilo ter medsebojno druženje in strokovno povezovanje so se nadaljevala bolj strokovna predavanja povezana z delom v čistilnicah in pralnicah. Zbranim sta Nina Cerar, tehnologinja pralništva, in dr. Mateja Hočevar, vodja raziskovalno razvojne skupine Kimi d.o.o., najprej predstavili temo Trajno. Čisto. Perilo., sledil jima je Michael Williams, Lagoon Specialist EMEA, s temo Mokro čiščenje Electrolux, po zadnjem odmoru pa je sledila še obširna tema podjetja Ecolab d.o.o. Trajnostno pranje perila, kjer je Tanja Krajnc najprej predstavila koncepte za komercialne pralnice, sledila pa ji je še Vanessa Cizerle s koncepti za nekomercialne pralnice kot so hoteli, domovi za ostarele in vrtci.

Sklop strokovnih predavanj prvega dne srečanja je zaključil Gregor Bezjak iz podjetja Electrolux Professional AB, ki je predstavil temo Detergenti in pametno doziranje.

 

Sproščen zaključek prvega dne

Po končanem prvem dnevu srečanja, polnem zanimivih strokovnih tem in razprav, je sledil bolj sproščen del, ki se je zaključil z večerjo udeležencev.

vzd tekst 05 2023

Na enem mestu so se v prijetnem vzdušju tako zbrali kolegice in kolegi, ki s svojim delom v čistilnicah in pralnicah sooblikujejo trg storitev vzdrževanja tekstilij, ob druženju so se lahko med seboj tudi bolje spoznali, izmenjali menja in navezali nove vezi sodelovanja v prihodnje.

 

Celodnevna okrogla miza

Drugi dan srečanja so se udeleženci najprej zbrali ob temi Primeri dobrih praks v čistilnicah in pralnicah, kjer je predsednik sekcije Gašper Pance udeležencem najprej natančno predstavil postopek na kakšen način rešuje reklamacije. Konkretno je opisal dva primera, ki jih je reševal, k razpravi pa pritegnil tudi številne druge udeležence, ki so nato z vsemi delili svoje znanje in izkušnje reševanja reklamacij in drugih primerov problematik pri svojem delu. Taka razprava in deljenje izkušenj je bila za udeležence neprecenljiva, saj do informacij na to temo ne morejo prit nikjer drugje.

Sledila je Okrogla miza o čiščenju tekstila, ki so jo vodili Gašper Pance, predsednik sekcije, Bogdana Gale, podpredsednica sekcije, in Domen Vrečko, član upravnega odbora sekcije.

vzd tekst 07 2023

V razpravi je Bogdana Gale poudarila, da je sprejem oblačil najbolj pomemben postopek v kemični čistilnici, saj tam navežemo prvi stik s stranko, ki se nadaljuje in zaključi izdaji oblačila. Udeležence je spomnila, da naj bodo ob sprejemu oblačil pozorni na prvi pozitivni stik s stranko ter ob tem korektno izvedejo tudi sprejem in pregled oblačil s podrobnim evidentiranjem madežev.

Domen Vrečko je kolegice in kolege spomnil, da morajo svoje delo - čiščenje oblačil tudi sami ceniti, saj so skozi leta in izkušnje pridobili veliko strokovnega znanja, ob tem jih je prosil, naj si izdelajo lastno kalkulacijo in se hkrati tudi tržno naravnajo.

 

S primeri dobrih praks tudi v prihodnje

Člani sekcije so sklenili, da bodo podobno razpravo na temo problematike čiščenja in vzdrževanja tekstilij ter dela in poslovanja v čistilnicah in pralnicah na srečanju pripravili vsako leto, saj lahko le na ta način spoznajo, da imajo vsi enake probleme in da se je potrebno skupno izobraževati, srečevati in stanovsko povezovati. Upravni odbor sekcije je ob tem še sklenil, da bo sekcija pripravila informativni cenik za kemično čiščenje in pranje ter ga posredovala vsem članom sekcije.

Galerija vseh fotografij s Strokovnega srečanja vzdrževalcev tekstilij 2023 >>>

 

Povzeto po reviji Obrtnik podjetnik, april 2023, Strokovno srečanje vzdrževalcev tekstilij preseglo vsa pričakovanja, Anton Šijanec

 

Preberite tudi