Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
POJASNILA MF

Davčna obravnava dohodkov napotenih delavcev po ZČmiS-1

25. 07. 2023
Avtor: Zdenka Bedekovič
POJASNILA MF

S strani Ministrstva za finance je bilo objavljeno pojasnilo, da se za namene pravilne določitve zavarovalne osnove za obračun prispevkov za napotene delavce na delo v tujino, ta uporablja še do 31.12.2023.

V primeru napotitve na delo v tujino se loči zavarovance, ki so v času napotitve na delo v tujino vključeni v zavarovanje po zavarovalni podlagi 001 (delavci v delovnem razmerju na območju RS) in zavarovance, ki so vključeni v zavarovanje po zavarovalni podlagi 002 (delavci, ki so bili poslani na delo v tujino).

Osnova za plačilo prispevkov za zavarovance, ki so napoteni na delo v tujino (zavarovalna podlaga 002), je plača (od izplačane plače), ki bi bila prejeta za enaka dela v Sloveniji. Torej, to pomeni, da se v osnovo za obračun prispevkov teh delavcev ne všteva tisti del plače, ki jo prejmejo izključno samo zaradi napotitve na delo v tujino.

Osnova za obračun in plačilo prispevkov pa se od 1.1.2024 za napotene delavce spremeni.  Torej, to pomeni, da se za izplačila plače za obdobje od 1.1.2024 dalje tudi za delavce napotene na delo v tujino v osnovo za obračun in plačilo prispevkov všteva celotna izplačana plača. S tovrstnim obračunom se ukinja vštevanje primerljive plače za delo v Sloveniji v osnovo za obračun in plačilo prispevkov. To pomeni, da se ukinja izjema glede določitve nižje osnove za plačilo prispevkov zaposlenih oseb vključenih v sistem socialnega zavarovanja v RS za čas napotitve na delo v tujino.  

 

Pojasnila - dohodki iz zaposlitve (davčna obravnava dohodkov delavcev, ki so napoteni na delo v tujino)