Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Je delavec upravičen do nadomestila plače v času karantene? Preverite stanje države ob odhodu!

13. 08. 2020
Avtor: Jasmina Malnar Molek

Na pobudo OZS bo Ministrstvo za notranje zadeve RS na svoji spletni strani objavilo kronološki pregled držav na posameznem seznamu (preglednico), ki jo nujno potrebujete za pravilen obračun nadomestila plače delavcem za čas odrejene karantene. Oglejte si jo že danes tu.
korona

Po pojasnilu MDDSZ je delavec upravičen do nadomestila plače za čas karantene, v kolikor mu delodajalec ne more organizirati dela na domu. Višina nadomestila je odvisna od vzroka za izdajo odločbe o karanteni in znaša:

  • 100% njegove povprečne mesečne plače za polni delovni čas pripada delavcu, ki mu je odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo v okviru opravljanja dela (na delovnem mestu);
  • 80% njegove povprečne mesečne plače za polni delovni čas pripada delavcu, ki je odločbo o karanteni prejel ob prihodu v Slovenijo, ob njegovem odhodu pa se je ta država nahajala na zelenem ali rumenem seznamu ter delavcu, ki mu je bila odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo izven opravljanja dela;
  • 50% plače, ki bi jo prejel, če bi delal in ne manj kot 70% minimalne plače pripada delavcu, ki je odšel v državo na rdečem seznamu in je delodajalcu najmanj en dan pred odhodom predložil pisno izjavo, da odhaja v državo na rdečem seznamu iz naslova naslednjih osebnih okoliščin (izjeme):
  1. smrt zakonca ali zunajzakonskega partnerja
  2. smrt otroka, posvojenca ali otroka zakonca ali zunajzakonskega partnerja,
  3. smrt staršev (očeta, matere, zakonca ali zunajzakonskega partnerja starša, posvojitelja),
  4. rojstvo otroka
  • 0% pripada delavcu, ki je odšel v državo na rdečem seznamu in ne uveljavlja izjeme. V tem primeru je delodajalec dolžan obračunati in odvesti vse prispevke, nato pa se z delavcem dogovoriti o povračilu tistih, ki jih nosi delavec sam. Več preberite tu.  Vprašanja o delovnopravnih postopkih zoper kršitve naslovite na naše delovne strokovnjake.

Delodajalci so upravičeni do povračila izplačanih nadomestil plače za čas karantene v obdobju od 11. 7. do 30. 9. 2020. Vlogo za povračilo nadomestila oddate elektronsko Zavodu za zaposlovanje preko portala za delodajalce, najkasneje v 30 dneh od začetka odsotnosti zaposlenega zaradi odrejene karantene.