Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo prenehala veljati

03. 01. 2019
Avtor: Mag. Nina Scortegagna Kavčnik

Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo (KPOP) je z dnem 31. 12. 2018 zaradi poteka časa, za katerega je bila sklenjena, prenehala veljati. Veljala je od 16. 11. 2013, uporabljala pa se je od 1. 1. 2014 dalje.

Po prenehanju veljavnosti KPOP se določbe normativnega dela (od člena 19 do 81) uporabljajo še 12 mesecev, torej do 31. 12. 2019. To pomeni, da vse bistvene določbe, ki so zavezovale delavce in delodajalce, veljajo še do konca leta, tudi tarifni del.

Ker je imela KPOP razširjeno veljavnost, velja do 31. 12. 2019 za vse tiste delodajalce, ki je veljala do sedaj.

Obvezna sestavina pogodbe o zaposlitvi je tudi navedba, po kateri kolektivni pogodbi se bosta delavec in delodajalec ravnala. Zaradi prenehanja veljavnosti KPOP, sprememba pogodbe o zaposlitvi ni potrebna, razen, če se boste dogovorili za uporabo druge kolektivne pogodbe.

Če ste v pogodbo o zaposlitvi prepisovali konkretne določbe KPOP (dodatek za nadurno delo, delovno dobo ipd.), stranki te določbe zavezujejo tudi od leta 2020 dalje, v kolikor je ne boste spremenili.

Delodajalcem, ki jih zaradi prenehanja veljavnosti KPOP od leta 2020 dalje ne bo zavezovala nobena kolektivna pogodba svetujem, da določena področja (na katera napotuje ZDR-1) uredijo v internih aktih (dodatek za nadurno, nočno, izmensko delo, dodatek za delovno dobo, jubilejna nagrada, kriteriji za letni dopust ipd.).