Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Minimalna plača višja

15. 01. 2019
Avtor: Mag. Nina Scortegagna Kavčnik

Novela Zakona o minimalni plači (ZMinP), ki velja od 25. 12. 2018 določa, da znaša minimalna mesečna plača za delo opravljeno v polnem delovnem času in za plačilo dela, opravljena v letu 2019, 886,63 EUR bruto.

Za delo, opravljeno v letu 2020, bo minimalna mesečna plača znašala 940,58 EUR bruto, od leta 2021 dalje pa se bo izračunavala po predpisani formuli (znesek bo minister objavil v Uradnem listu). Se bo pa minimalna plača vsako leto usklajevala najmanj z rastjo cen življenjskih potrebščin.Sorazmerno v manjšem znesku jo delodajalec obračuna in izplača le pri zaposlitvi, za delovni čas, krajši od polnega, ali če zaposleni prejema nadomestilo plače, ki je vrednoteno manj kot 100 % (npr. 80 % nadomestilo bolniške).

Leta 2015 je novela ZMinP iz minimalne plače že izključila dodatek za nočno delo, delo v nedeljo ter delo na praznike in dela proste dneve po zakonu. Po sami definiciji minimalne plače pa je bil izvzet že dodatek za nadurno delo.

Le še za delo, opravljeno v letu 2019, so nekateri dodatki vključeni v minimalno plačo. Od leta 2020 dalje, bodo vsi dodatki, določeni z zakoni ali drugimi predpisi ter s kolektivnimi pogodbami, del plače za delovno uspešnost in plačilo za poslovno uspešnost, iz minimalne plače izvzeti (se vanjo ne bodo vštevali).

V minimalno plačo se samo še to leta všteva: dodatek za delovno dobo, dodatki za posebne pogoje dela (izmensko delo, popoldansko delo, terensko delo ipd.) in plačilo za delovno uspešnost (stimulacija).

Ne pozabite pa, da je kljub višji minimalni plači, najnižja osnova za obračun prispevkov delojemalca v letu 2019 56 % zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v RS, preračunane na mesec (povprečna plača) (144. člen in 410. člen ZPIZ-2).

Za vsa izplačila od 1. januarja do 28. februarja, se za izračun minimalne osnove za zavarovance iz delovnega razmerja uporablja znesek povprečne plače predpreteklega leta, za izplačila od 1. marca dalje pa znesek povprečne plače preteklega leta. Najnižja osnova za obračun prispevkov za izplačila od 1. 1. - 28. 2. 2019 znaša 911,09 EUR.

Vas zanima, kakšna je razlika, če delavcu v pogodbo o zaposlitvi določite minimalno plačo ali pa osnovno plačo po kolektivni pogodbi, ki vas zavezuje in je nižja od minimalne plače? Pišite nam na svetovanje@ozs.si.