Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
PRANJE DENARJA

Nov sveženj pravil za boj proti pranju denarja

21. 06. 2024
Avtor: Jasmina Malnar Molek
PRANJE DENARJA

V Uradnem listu Evropske unije je bil 19. junija 2024 objavljen nov sveženj pravil za boj proti pranju denarja.

Z njim so vsa pravila, ki veljajo za zasebni sektor, prenesena v novo neposredno veljavno Uredbo (EU) 2024/1624 o preprečevanju uporabe finančnega sistema za pranje denarja ali financiranje terorizma.

Direktiva (EU) 2024/1640 o mehanizmih, ki jih morajo vzpostaviti države članice za preprečevanje uporabe finančnega sistema za pranje denarja ali financiranje terorizma pa obravnava določbe o nacionalnih pristojnih organih za boj proti pranju denarja in financiranju terorizma.

Nova Uredba (EU) 2024/1620 o ustanovitvi organa za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma vzpostavlja tudi nov evropski organ za boj proti pranju denarja in financiranju terorizma (AMLA), ki bo imel neposredna in posredna nadzorna pooblastila nad visoko tveganimi zavezanci v finančnem sektorju. AMLA bo imela tudi podporno vlogo v zvezi z zavezanci v nefinančnem sektorju ter usklajevala in podpirala delo nacionalnih finančnih obveščevalnih enot.

Vir: Urad RS za preprečevanje pranja denarja