Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Obračun prispevkov za italijansko upokojenko

30. 11. 2018
Avtor: Jasmina Malnar Molek

Slovenska državljanka, upokojenka, ki prejema pokojnino iz tujine, želi opravljati delo po pogodbi o začasnem in občasnem delu upokojencev po ZUTD. Naročnik zanjo ne more oddati obrazca M12, saj je zavezanka zavarovana v tujini. Pristojnemu ministrstvu smo zastavili vprašanje kdo lahko opravlja tovrstno delo in kako je v konkretnem primeru s plačilom prispevkov.

MDDSZ je v pojasnilu zapisal, da lahko začasno in občasno delo po ZUTD opravlja oseba, ki ima v RS status upokojenca in prejema pokojnino po predpisih RS ali od tujega nosilca pokojninskega zavarovanja, razen določenih izjem. Obstaja pa razlika pri plačevanju prispevkov in sicer se za upokojenca, ki prejema pokojnino iz tujine, ne plačuje pavšalni prispevek za poškodbo pri delu in poklicno bolezen (4,86 eur) ter tudi ne prispevek delojemalca za zdravstveno zavarovanje (6,3%).