Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Opravljate dejavnost trgovine in ste v podpis dobili novo pogodbo IPF?

16. 01. 2019
Avtor: Mag. Nina Scortegagna Kavčnik

Zavod za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije (IPF)  tudi članom OZS pošilja v podpis nove pogodbe o javni priobčitvi fonogramov. Obrtniki in podjetniki nas sprašujejo, ali morajo pogodbo podpisati?

Leta 2006 sta OZS in GSZ z IPF sklenili Skupni sporazum o višini nadomestil za uporabo varovanih del iz repertoarja Zavoda IPF kot javno priobčitev pri poslovni dejavnosti (Sporazum 2006). Sporazum 2006 je članom OZS in tistim, ki opravljajo obrtno dejavnost po Obrtnem zakonu omogočil, da so plačevali nižje nadomestilo, če so z IPF sklenili pogodbo. Pogodbe, ki so jih takrat sklepali obrtniki in podjetniki z IPF imajo kot pravno podlago naveden Sporazum 2006, ki še vedno velja, saj s strani IPF ni bil odpovedan.

S 1. januarjem 2019 se je pričel uporabljati Skupni sporazum o pogojih in višini tarife pri uporabi avtorsko varovanih del iz repertoarja IPF, k.o. za področje trgovskih centrov, blagovnih centorv, prodajaln, tržnic in bencinskih črpalk (Sporazum 2019). Le tega je z IPF podpisala Trgovinska zbornica Slovenije.

Seveda so v sporazumu 2019 nadomestila občutno višja,  kot v Sporazumu 2006.

IPF v tem času članom OZS in drugim obrtnikom in podjetnikom, ki imajo trgovino dejavnost ali bencinsko črpalko, v podpis pošilja nove pogodbe, ki temeljijo na Sporazumu 2019.

Morate novo pogodbo podpisati?

Pravno gledano, je Sporazum 2006 veljaven, zato je veljavna tudi pogodba, ki so jo obrtniki in podjetniki sklenili na podlagi tega sporazuma.

Po našem mnenju, če imate veljavno pogodbo na podlagi Sporazuma 2006, niste dolžni podpisati nove pogodbe, ki temelji na Sporazumu 2019.

Končna odločitev pa je na vsakem posamezniku.

V kolikor imate dodatna vprašanja, nam pišite na svetovanje@ozs.si.

Preberite tudi