Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Prenehanje pogodbe o zaposlitvi iz razloga upokojitve

02. 08. 2023
Avtor: Nina Ličar

Upokojitev delavca je dogodek, s katerim se delodajalci v praksi pogosto srečujete, kljub temu pa še vedno odpira vrsto dilem in vprašanj, kako pravilno in pravočasno postopati.

Delavec mora delodajalca o predvideni upokojitvi pravočasno obvestiti in predlagati sporazumno prenehanje delovnega razmerja oziroma podati odpoved pogodbe o zaposlitvi iz razloga upokojitve. Delavec bo tako delodajalca pisno obvestil, da z določenim dnem odhaja v pokoj in da iz tega razloga odpoveduje delovno razmerje ter predlaga sporazumno prenehanje delovnega razmerja en dan pred predvideno upokojitvijo.

Že sama odpoved seveda zadošča za prenehanje delovnega razmerja, saj ima delavec pravico odpovedati pogodbo o zaposlitvi kadarkoli, ob upoštevanju odpovednega roka, navedenega v Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1), kolektivni pogodbi, ki zavezuje delodajalca, in pogodbi o zaposlitvi. Ne glede na podano odpoved, pa v primeru upokojitve, delovno razmerje praviloma preneha s sklenitvijo pisnega Sporazuma o prenehanju delovnega razmerja, ki ga v praksi zahteva tudi Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Iz tega razloga naj delavec v pisnem sporočilu delodajalcu poleg obvestila o odpovedi delovnega razmerja zaradi upokojitve predlaga tudi sporazumno prenehanje delovnega razmerja na določen dan.

Namen sklepanja sporazuma je v tem, da v njem stranki sporazumno uredita datum prenehanja delovnega razmerja na dan pred želenim datumom upokojitve ter da se seveda v njem uredijo tudi druge pravice in obveznosti (pravica do sorazmernega dela dopusta in regresa). Priporočljivo je, da se takšen sporazum sklene vsaj 2 meseca pred predvidenim datumom prenehanja delovnega razmerja, da se v vmesnem času lahko uredi vse potrebno za pridobitev pravice do pokojnine na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, saj postopki trajajo nekaj časa.