Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
ROKI SE IZTEKAJO

Roki za podajo nekaterih vlog iz interventne zakonodaje za oškodovane v poplavah se iztekajo

24. 08. 2023
Avtor: Dušan Bavec
ROKI SE IZTEKAJO

Za uveljavitev nekaterih pravic iz interventne zakonodaje za oškodovane v poplavah je relavanten že datum 28. 8. 2023 (ponedeljek), za nekatere druge pa 1. 9. 2023 (petek). Skupna značilnost navedenih rokov je, da so prekluzivne narave, kar pomeni, da bo vloga zavržena, če bo podana po izteku teh rokov.

 

Upoštevajoč navedeno, opozarjamo na pravočasno podajo vlog, ki jih morajo upravičenci podati v naslednjih dneh in sicer:

A: Delovnopravni ukrepi:

  1. Najkasneje v ponedeljek dne 28. 8. 2023 morajo vloge za povračilo nadomestila plače oddati delodajalci, ki so pred 11. 8. 2023 (pred uveljavitvijo novele zakona ZOPNN-F) napotili zaposlene na začasno čakanje na delo zaradi posledic poplav
  2. Najkasneje v ponedeljek dne 28. 8. 2023 morajo vloge za povračilo nadomestila plače oddati delodajalci, katerih zaposleni so zaradi odprave posledic poplav ostali doma zaradi višje sile.

Ponovno opozarjamo, da so navedeni roki prekluzivne narave, zato jih je potrebno nujno upoštevati. Vlogo naj poda tudi tisti, ki ob podaji vloge morda še nima popolne dokumentacije, saj bo nepopolne vloge možno tudi kasneje dopolniti.

Vloga, oddana po izteku roka, bo zavržena, četudi bi bila vsebinsko ustrezna in popolna. 

 

B: Ukrepi za odpravljanje škode v v gospodarstvu:

Oceno škode v gospodarstvu pa je potrebno oddati do:

  1. 1. 9. 2023 – v kolikor boste oddali do tega roka, imate možnost prejeti predplačilo v višini 10 odstotkov vrednosti ocene škode 
  2. 20. 9. 2023 – v kolikor ne uspete predložiti obrazca za oceno škode do 1. 9. 2023, lahko obrazec za oceno škode posreduje najkasneje do 20. 9. 2023, vendar v tem primeru ne boste upravičeni do izplačila predplačila.

POZOR: pri uveljavljanju škode v gospodarstvu je potrebno dodati, da se vloga dana za predplačilo ocenjene škode kasneje ne more več dopolnjevati. Vlogi se v tej fazi ne prilagajo dokazi, saj bo ministrstvo prijavitelje kasneje pozvalo na dopolnitev - priložitev cenitve.

 

C: Dodatno:

Priporočamo tudi ogled sprejetih ukrepov za ohranitev delovnih mest in delovanja gospodarstva, ki so objavljeni na naši strani.