Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
POPLAVE - SOLIDARNOST

Solidarnostni prispevek fizičnih in pravnih oseb

31. 08. 2023
Avtor: Jasmina Malnar Molek
POPLAVE - SOLIDARNOST

Predlog dopolnitev in sprememb interventnega zakona, ki je bil včeraj sprejet na Odboru DZ RS za infrastrukturo, okolje in prostor uvaja nov obvezen solidarnostni prispevek za leto 2023 in 2024.

Zavezanci za plačilo prispevka so fizične in pravne osebe, razen zavezancev, ki so ustanovljeni za opravljanje nepridobitne dejavnosti. Prispevka ne bodo nosile fizične osebe in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, če osnova za obračun solidarnostnega prispevka ne presega 35% povprečne plače zaposlenih v RS za leto 2023 oz. 2024 (povprečna plača zaposlenih za leto 2022 znaša 2.023,92 eur)

Osnova za obračun prispevka:

  • fizičnih oseb je vsota bruto dohodkov, ki se vštevajo v letno odmero dohodnine (vsi dohodki, ki so obdavčeni sintetično), vključno z izplačilom dela plače za poslovno uspešnost. Prav tako se prispevek obračuna od vseh ostalih dohodkov, ki jih prejme fizična oseba in so obdavčeni cedularno (najemnine, obresti, dividende, dobiček iz kapitala).
  • fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost, je davčna osnova pred uveljavljanjem olajšav in izgub.
  • pravnih oseb je davčna osnova pred uveljavljanjem olajšav in izgub.

Prispevek se obračuna od osnove v višini:

  • za fizične osebe 0,3%
  • za pravne osebe 0,8%

Obvezni solidarnostni prispevek se ne šteje za davčno priznan odhodek po določbah ZDDPO-2 in ZDoh-2.

Solidarnostni prispevek se za posamezno leto zmanjša za vplačila iz naslova solidarnostnih sobot, vendar največ do višine obveznega solidarnostnega prispevka. 

Iz predloga zakona ne izhaja, da:

  1.  bi se solidarnostni prispevek znižal za sredstva, ki so bila že donirana s strani fizičnih ali pravnih oseb prizadetim v poplavah in
  2. so solidarnostnega prispevka oproščene fizične in pravne osebe, ki so utrpele škodo.

Verjamemo, da je večina državljank in državljanov, obrtnikov, podjetnikov in podjetij priskočila na pomoč prizadetim v poplavah z donacijami v denarju in naravi, s prostovoljnim delom, mehanizacijo, ipd ..., pred pozivom vladajočih. Slovenci smo bili in vedno bomo solidarni, na kar smo lahko izredno ponosni.

Menimo, da obvezen solidarnostni prispevek ni prava pot. Solidarnost nikoli in nikdar ne sme biti odrejena, predpisana, celo oglobljena. S predpisom namreč izničimo vse kar solidarnost v osnovi predstavlja.