Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
TUJE PODRUŽNICE

Ustanovitev podružnice – tuje pravne osebe iz tretjih držav

22. 03. 2023
Avtor: Zdenka Bedekovič
TUJE PODRUŽNICE

V zadnjih mesecih se je povečalo zanimanje s strani tujih pravnih oseb za ustanovitev podružnice v Republiki Sloveniji. Zaradi konkurenčnosti na tujih trgih so se slovenska podjetja in samostojni podjetniki začeli bolj povezovati in sodelovati s tujimi podjetji in samostojnimi podjetniki. V večini primerov tuja podjetja in samostojni podjetniki prihajajo iz naše bivše skupne države.

Za izvršitev večjih in manjših projektov so z večjim povezovanjem in sodelovanjem omenjenih podjetij rešili marsikatero pridobljeno naročilo tako v Republiki Sloveniji, kot v tujini.

S tujimi izvajalci ali podizvajalci so slovenska podjetja tako trenutno našla rešitev za manjkajoči kader, ki ga primanjkuje v vseh dejavnostih.         

Gre predvsem za tuja podjetja in samostojne podjetnike iz tretjih držav na področju:

  • gradbeništva,
  • montaže stavbnega pohištva,
  • montaže kovinskih konstrukcij,
  • vodovodnih in električnih inštalacij in drugih dejavnosti, po katerih se trenutno najbolj povprašuje.

Najpogosteje tuja podjetja, ki prihajajo iz tretjih držav, opravljajo svojo dejavnost preko svoje ustanovljene podružnice v Republiki Sloveniji, ki nastopa v imenu in za račun tujega podjetja.

Zakonska podlaga za ustanovitev podružnice v Republiki Sloveniji je Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1), ki ureja statusne vidike ustanovitve podružnice v Republiki Slovenij in Direktiva 2012/17/EU.

Vpis podružnice tujega podjetja v sodni register lahko vloži zakoniti zastopnik oziroma direktor tujega podjetja preko notarja. Podružnica lahko opravlja gospodarske posle le v okviru dejavnosti, ki so vpisane v sodni register. Prav tako pa je potrebno pred vpisom v sodni register pridobiti tudi slovensko davčno številko.

V praksi se pogosto zastavlja vprašanje, ali je potrebno pridobiti enotno dovoljenje za zastopnika?

V primeru, ko gre le za odprtje ali registracijo poslovnega subjekta s strani tujca iz tretje države, enotno dovoljenje ni pogoj. V primeru aktivnega opravljanja funkcije v poslovnem subjektu pa je potrebno pridobiti enotno dovoljenje na podlagi soglasja za zastopnika.

Naj opomnimo, da posameznik funkcijo zastopnika (v času urejanja enotnega dovoljenja) lahko opravljanja le na podlagi prijave kratkotrajnega dela zastopnika.