Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
DOVOLJENJE ZA TUJCE

Zamenjava države zaposlitve v Evropski uniji za državljane, ki prihajajo iz tretjih držav

27. 07. 2023
Avtor: Zdenka Bedekovič
DOVOLJENJE ZA TUJCE

Zaposlitev v Evropski uniji je vedno cilj tujcev, ki prihajajo iz tretjih držav. V večini primerov pa ne tudi ciljna država v kateri bi se zaposlili za daljši čas. Torej nekateri tujci prihajajo z namenom opravljanja krajšega sezonskega dela v Evropski uniji, medtem ko si drugi želijo zaposliti in urediti  svoj status za daljši čas.

Čeprav se tujci iz tretjih držav pogostokrat predhodno zaposlijo v evropski državi, še naprej poskušajo najti boljše plačano zaposlitev v drugi zahodni evropski državi ter boljše pogoje za delo predvsem v panogah, kjer še vedno primanjkuje delavcev (avtoprevozništvo, gostinstvo, gradbeništvo…itd.).       

Pri naših južnih sosedih se tujci iz tretjih držav s časovnega vidika hitreje in lažje zaposlijo.  Njihovi postopki za pridobitev dovoljenja za delo so nedvomno hitrejši, kot pri nas, a kljub temu se večina od njih, kot rečeno želi najti boljše plačano delo v drugih državah Evropske unije.

Delodajalci, ki dobijo ustreznega delavca iz tovrstne države ga poskušajo čimprej zaposliti v svojem podjetju ter s tem rešiti svoj kadrovski problem predvsem, ko gre za podjetja z dejavnostjo v katerih delovne sile primanjkuje.

Mnogi delodajalci so prepričani, da je dovoljenje za delo in bivanje, ki je predhodno  pridobljeno s strani tujca v Evropski uniji, dovolj za bivanje in delo tudi v Sloveniji, a temu še zdaleč ni tako.

V zadnjem času je eno najpogostejše vprašanje delodajalcev in sicer:

Ali je res potrebno za tujca pridobiti novo dovoljenje za delo in prebivanje v Sloveniji, čeprav je ta že pridobil dovoljenje za delo in prebivanje v Evropski uniji? 

Naj pojasnimo, da slovenska zakonodaja predpisuje, da je potrebno za bivanje in delo tujcev izven Evropske unije za vstop ter začasno bivanje, zaposlitev in delo v Sloveniji pridobiti enotno dovoljenje. To velja tudi za tiste tujce tretjih držav, ki so že bili predhodno zaposleni v nekaterih državah Evropske unije.

Res, da je za tujca predhodno zaposlenega v Evropski uniji potrebno pridobiti novo dovoljenje za delo in prebivanje v Sloveniji, a je pot zaposlovanja tovrstnega kadra, ki je bil že predhodno zaposlen v eni od evropskih državi bolj olajšana.

Torej, za vse tovrstne zaposlitve tujcev ni potrebno izpeljati določenih postopkov, zato je za delodajalce ta postopek zaposlitve tujcev hitrejši in ugodnejši. Za njihove kandidate pa prav tako bolj privlačnejši in enostavnejši postopek prehoda iz ene države članice v drugo državo članico Evropske unije.