Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
GRADBINCI REGRES

Znana je višina regresa za leto 2023 po Kolektivni pogodbi gradbenih dejavnosti

22. 06. 2023
Avtor: Nina Ličar
GRADBINCI REGRES

V Uradnem listu RS št. 67 z dne 22.6.2023 so bile objavljene Spremembe in dopolnitve Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti, ki določajo višino regresa za letni dopust za leto 2023 v višini 1.350 EUR. Navedeno višino regresa pa so dolžni izplačati le delodajalci, ki jih zavezuje Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti oziroma to kolektivno pogodbo upoštevajo na prostovoljni osnovi.

Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti nima celotne razširjene veljavnosti, ampak ima delno razširjeno veljavnost le za naslednje SKD:

  • 23.320 Proizvodnja strešnikov, opeke, drugih gradbenih izdelkov iz žgane gline
  • 23.510 Proizvodnja cementa
  • 23.650 Proizvodnja izdelkov iz vlaknatega cementa
  • 42.1     Gradnja cest in železnic
  • 42.910 Gradnja vodnih objektov

Navedeno pomeni, da navedena kolektivna pogodba obvezno zavezuje delodajalce, ki kot glavno dejavnost opravljajo eno izmed zgoraj naštetih dejavnosti po SKD. Vse ostale delodajalce, ki opravljajo katero izmed drugih dejavnosti na področju gradbeništva (npr. 41.200 Gradnja stanovanjskih in nestanovanjskih stavb ipd.) pa ta kolektivna pogodba zavezuje, v kolikor so člani organizacij podpisnic na delodajalski strani, to sta GZS, Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala ali ZDS, Sekcija za gradbeništvo.

Delodajalce, ki so torej le člani OZS in kot glavno dejavnost ne opravljajo nobene v 2. odstavku naštete dejavnosti, niti Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti ne uporabljajo na prostovoljni osnovi (sklic v pogodbi o zaposlitvi), ta kolektivna pogodba ne zavezuje. Posledično to pomeni, da so, v skladu s 131. členom Zakona o delovnih razmerjih, dolžni izplačati regres le v višini minimalne plače, kar za leto 2023 znaša 1.203,36 EUR.