Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Znižanje stopnje DDV za gasilsko opremo po ZIUOPZP

04. 09. 2023
Avtor: Jasmina Malnar Molek

Od dobave tipiziranih gasilskih vozil, posebne zaščitne in reševalne opreme ter orodij za opravljanje nalog gasilstva, običajno namenjenih za uporabo pri intervencijah, ki se dobavljajo javnim gasilskim službam ali prostovoljnim gasilskim enotam v gasilskih društvih, se obračuna DDV po posebni nižji stopnji 5%.

Seznam tipiziranih gasilski vozil, posebne zaščitne in reševalne opreme ter orodij za opravljanje nalog gasilstva, določi minister za finance v soglasju z ministrom, pristojnim za gasilstvo. 

V vmesnem času je na voljo seznam tipizirane gasilske opreme, ki je objavljen na spletni strani Gasilske zveze Slovenije https://gasilec.net/oprema-in-tehnika-2/.

Posebna nižja stopnja za gasilsko opremo velja tudi za uvoz zadevnega blaga. Za uveljavljanje posebne nižje stopnje je treba v PE 2/3 carinske deklaracije vpisati oznako 3D55 -  Obračun DDV po posebni nižji stopnji za gasilsko opremo v skladu s 121. členom ZIUOPZP.