Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
INTELEKTUALNA LASTNINA

Svetovni dan intelektualne lastnine, izkoristite dogodke

17. 04. 2024
Avtor: Anton Šijanec
INTELEKTUALNA LASTNINA

Svetovni dan intelektualne lastnine obeležujemo 26. aprila, ta dan je priložnost, da poudarimo vlogo, ki jo imajo pravice intelektualne lastnine pri spodbujanju inovativnosti in ustvarjalnosti. Kampanji se z različnimi aktivnostmi pridružujejo tudi na našem uradu za intelektualno lastnino, med drugim tudi z z brezplačnim spletnim predavanjem.

Letos na temo ciljev trajnostnega razvoja

Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (World Intellectual Property Organization - WIPO) je za vodilno temo letošnje kampanje izbrala cilje trajnostnega razvoja. Kampanja poteka pod sloganom Intelektualna lastnina in cilji trajnostnega razvoja: z inovacijami in ustvarjalnostjo gradimo skupno prihodnost.

V ospredje je postavljena intelektualna lastnina, ki na inovativen način prispeva k reševanju glavnih izzivov, s katerimi se sooča človeštvo, in pripomore k bolj zdravim, varnejšim in udobnejšim življenjem ljudi in družbe kot celote.

Cilji trajnostnega razvoja v spletnem orodju

Svetovni dan intelektualne lastnine 2024 bo priložnost za predstavitev osrednje vloge, ki jo imajo intelektualna lastnina, inovativnost in ustvarjalnost pri doseganju teh ciljev v korist vseh. Intelektualna lastnina je namreč pomemben katalizator za rast in razvoj in ima kot taka ključno vlogo pri izboljšanju življenjskih pogojev in varovanju našega planeta.

V spletnem orodju, ki ga je pripravil WIPo >>> , si lahko na razumljiv in interaktivni način podrobneje ogledate podporo, ki jo pri zasledovanju 17 ciljev trajnostnega razvoja nudijo inovacije, podprte s pravicami intelektualne lastnine.

Brezplačno spletno predavanje našega urada

V počastitev svetovnega dneva intelektualne lastnine 2024 bodo na uradu organizirali brezplačno spletno predavanje o osnovah intelektualne lastnine, ki bo potekalo v sredo, 24. aprila 2024, ob 10. uri. Pridružite se lahko prek povezave >>>, predhodne prijave pa niso potrebne.

Na predavanju bodo predstavili kaj je intelektualna lastnina, kako jo varujemo pri nas in v svetu ter kako pravice intelektualne lastnine podpirajo inovativnost in kreativnost, ki je potrebna za tlakovanje poti do trajnostne prihodnosti.

Dogodek je namenjen širši javnosti, od posameznikov na začetku svoje poti do že uveljavljenih podjetnikov, izumiteljev in ustvarjalcev ter vsem tistim, ki vas zanima širša tema trajnostnega razvoja in inovacij.

Povezave na podporo organizacije WIPO

WIPO Galerija ustvarjalcev sprememb je priložnost za predstavitev tistih, ki v svojem okolju, družbi ali globalno že ustvarjajo rešitve, ki pripomorejo k trajnostnim ciljem. Vabimo vas k nominaciji nadarjenih inovatorjev, ustvarjalcev in podjetnikov, ki že uporabljajo pravice intelektualne lastnine za pospeševanje inovacij in ustvarjalnosti za boljšo prihodnost in katerih delo je navdih za druge.

Na spletni strani WIPO lahko preberete tudi več o svetovnem dnevu intelektualne lastnine 2024, celotni kampanji, obravnavani temi in orodjih, ki so na voljo.

V Sežani na ogled razstava o tehnologiji proti požarom

V Kosovelovem domu v Sežani je do 21. aprila 2024 na ogled tudi razstava o tehnoloških inovacijah, ki nam pomagajo v boju proti požarom. Na razstavi si je mogoče ogledati razvoj gasilske opreme, maketo slovenskega satelita, ki zaznava in spremlja požare, se preizkusiti v gašenju požara s pomočjo 3D očal ter izvedeti, kdaj bo Kras ponovno ozelenel. Razstava je odprta vsak dan v tednu med 10. in 18. uro, vstop pa je brezplačen.

 

 

Vir: URSIL

 

 

Preberite tudi