Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
OBRTNIKA LETA 2023

Trdni družinski temelji in stabilna rast

19. 12. 2023
Avtor: Eva Mihelič
OBRTNIKA LETA 2023

Letošnja obrtnika leta, Anton Cigan in Peter Tibaut, od leta 2008 uspešno vodita družinsko podjetje KIT Žižki, proizvodnja kovinske opreme, d. o. o., ki je nastalo iz obrtne delavnice očeta in tasta direktorjev Štefana Tibauta.

Začetki so bili razmeroma skromni, zahteve trga pa so botrovale razvoju novih izdelkov, posodabljanju proizvodnih procesov, uvajanju novih tehnologih in opreme ter širjenju proizvodnje. Danes v podjetju izdelujejo skladiščno opremo, arhivske regale, omare in police, garderobne omarice najrazličnejših oblik in dimenzij za podjetja, šole, zavode in druge ustanove, delovne mize s predalniki in orodne omare, omare za nevarne snovi, snežne pluge za viličarje in še bi lahko naštevali.

Po upokojitvi je Štefan Tibaut podjetje za izdelavo kovinskih predmetov prenesel na zeta Antona Cigana, ki ga je kot samostojni podjetnik vodil deset let. V tem času je postajal proizvodni program zahtevnejši, poslovanje podjetja se je širilo in kazale so se nove poslovne priložnosti. Tako sta leta 2008 skupaj s svakom Petrom Tibautom podjetje preoblikovala in ustanovila KIT Žižki, proizvodnja kovinske opreme, d. o. o., ki ga od takrat vodita skupaj.

obrtnik leta 01

Podjetje je dobilo dva direktorja, oba z enakimi pooblastili. Kombinacija starejšega Antona Cigana in mlajšega Petra Tibauta se je izkazala za zelo uspešno. Povezovalni dejavnik so vrednote, ki jih gojita. Podjetje namreč vodita na osnovi zaupanja, sodelovanja, skupnih načrtov, motivacije in inovativnosti, ves čas pa z mislijo na nenehno izboljševanje poslovanja. Sicer z vselej in na vseh področjih z majhnimi koraki in preudarno, kot pravita, a očitno v pravo in dolgoročno stabilno smer.

 

Ohranjati kondicijo in ne zaspati

V podjetju KIT Žižki presežke, ki jih ustvarijo, vedno vlagajo v investicije in izredno veliko pozornosti namenjajo razvoju novih izdelkov. Projektov se lotevajo celovito, od idejne zasnove do proizvodnje in montaže, široka paleta izdelkov za različne potrebe pa podjetju daje varnost tudi v bolj negotovih časih, ki se napovedujejo. »Zaenkrat imamo kapacitete popolnjene, naročil je še vedno zadosti, se pa nikoli ne ve. K sreči je naša proizvodnja tako majhna, da se lahko prilagodimo željam strank. Ne delamo množice serijski izdelkov, ki jih stranke lahko dobijo kjerkoli, naredimo tudi samo kos ali dva po želji. S tem dosežemo tudi višjo dodano vrednost. Veseli smo prav vsakega posla,« je povedal Anton Cigan.

obrtnik leta 06

Podjetje raste in se razvija počasi, saj sta oba direktorja zelo preudarna. Peter Tibaut je ob tem poudaril: »Zavedamo pa se, da moramo ohranjati poslovno kondicijo in na nobenem področju ne smemo zaspati, niti na področju tehnologije niti na področju inovacij in razvoja novih izdelkov.«

Investicije v podjetju KIT Žižki v zadnjih treh letih so dosegle 2,5 milijona evrov. V obrtni coni v Črenšovcih so zagnali linijo za suhoprašno barvanje in posodobili strojni park, kar jim omogoča izboljšanje obstoječih in razvoj novih izdelkov ter še bolj kakovostne storitve. Anton Cigan: »Z novo tehnologijo smo dosegli veliko pozitivnih učinkov na okolje, poleg tega pa je delo bolj učinkovito, predvsem pa varnejše in bolj prijazno.«

 

Priznanje pripada vsem

Po prejemu priznanja obrtnik leta so čestitke deževale od vsepovsod. Uspeha so bili veseli njihovi poslovni partnerji, prijatelji, še posebej pa zaposleni in oče Štefan. »Prejetega priznanja si ne lastiva. To je uspeh celega kolektiva in večletnega trdega dela. Vesela pa sva, da je naš trud opažen in tudi nagrajen,« sta povedala Anton in Peter, ki vse svoje sodelavce, 20 jih je trenutno in še kakšen dijak ali študent zraven, izredno cenita in se zavedata, da so največji kapital podjetja.

obrtnik leta 03

Tudi družina ves čas v podjetju igra pomembno vlogo, saj so prav vsi, posredno ali neposredno, vpeti v poslovanje in živijo s podjetjem. Prav vsem sta Anton in Peter izjemno hvaležna za podporo in pomoč, še posebej tastu in očetu Štefanu, ki je postavil temelje podjetju, prenašal svoja znanja in izkušnje ter zaupal v prihodnost.

 

Še naprej počasi

Seveda imajo v podjetju načrte in ideje za razvoj podjetja. A, tako kot doslej, jih tudi v prihodnje nameravajo realizirati počasi. »Sčasoma bo treba spet posodobiti strojno opremo, dodatno optimizirati proizvodnjo, razmisliti o robotizaciji, uvajanju novih tehnologij, večji prisotnosti na tujih trgih, čaka nas pomlajevanje kadra …,« je naštel Peter Tibaut.

S kadrom zaenkrat nimajo težav. Da jih tudi v prihodnje ne bi čutili, tesno sodelujejo s srednjimi šolami ter dijakom in študentom omogočajo opravljanje prakse, svoje delo pa radi predstavijo tudi osnovnošolcem.

obrtnik leta 05

Tudi v prihodnje v podjetju KIT Žižki stavijo na zaupanje strank, ki jih vedno znova prepričujejo s kakovostjo svojih storitev in izdelkov, narejenih doma, večinoma iz slovenskih materialov, pa tudi na dobro sodelovanje z lokalnim okoljem. Ker verjamejo, da se dobro z dobrim vrača, se vključujejo v aktivnosti lokalne skupnosti in podpirajo gasilska, kulturna, športna in druga društva ter sodelujejo pri izvedbi humanitarnih projektov.

Anton Cigan in Peter Tibaut se ob tej priložnosti zahvaljujeta OOZ Lendava za prijavo na razpis in strokovni komisiji za izbor, ki jima je namenila letošnje priznanje obrtnik leta.