Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Tudi frizerji in kozmetiki za bolj življenjske pogoje dela

21. APRIL 2021  |   Mira Črešnar

Frizerji in kozmetiki, združeni v sekcijah pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, opozarjajo na neživljenjske in nesmiselne pogoje dela. Zato so vlado pozvali, da nemudoma odpravi pogoj  30 m2 na stranko ter dovoli sočasno izvajanje storitev za člane istega gospodinjstva. Tako se bodo na delovna mesta končno vrnili številni frizerji in kozmetiki, ki zaradi pogojev že več mesecev čakajo na delo doma.

 

Frizerski saloni so bili od začetka epidemije zaprti več kot tri mesece, kozmetični saloni in saloni za nego telesa pa celo več kot pet mesecev. Škoda podjetij zaradi omejitvenih pogojev v teh panogah je ogromna, marsikdo zato že razmišlja o zaprtju dejavnosti. Omejitveni ukrepi namreč ne dopuščajo poslovanja v »normalnem« obsegu.

Sekcija frizerjev in Sekcija kozmetikov pri OZS zato želita, da se takoj odpravi pogoj 30 m2 na stranko ter dovoli sočasno izvajanje storitev za člane istega gospodinjstva. Zaradi omejitev je velika večina zaposlenih še vedno na čakanju na delo doma, delodajalci pa morajo zaposlenim kriti nadomestilo plače oz. bruto II. Nedelo v salonih pa povzroča še več dela na črno po domovih, kjer se ne upošteva zaščitnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s Covid-19.

V manjših salonih, kjer je več različnih samostojnih podjetnikov, ne morejo normalno opravljati dejavnosti, saj je v salonu lahko le ena stranka, drugi samostojni podjetnik mora tako ostati doma. Ob tem v sekciji poudarjajo, da je higienska praksa v frizerskih, kozmetičnih in drugih salonih za nego telesa že ves čas, tudi pred epidemijo, na zelo visokem nivoju.

V Sloveniji najstrožji pogoji dela

Sekciji predlagata, da se za storitve higienske nege kvadratura zmanjša na 10 m2 na stranko oziroma na dva metra razdalje med strankami. Omejitev 30 m2 na stranko je neživljenjska in ni primerljiva s sosednjimi državami. V  Avstriji denimo velja omejitev 10 m2 na stranko, na Češkem 15 m2, v Franciji 8 m2 , na Hrvaškem je obvezna razdalja 1,5 metra med strankami, v Italiji pa en meter med strankami in en meter med posameznimi delovnimi mesti.

 

 

 

Preberite tudi:

Vabimo vas na 21. Tradicionalnega strokovnega srečanja tekstilcev in predelovalcev kož pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki ga pripravljamo 14. in 15. oktobra 2022 v hotelu v Ankaranu.

Spoštovani, Vabimo vas na 21. Tradicionalnega strokovnega srečanja tekstilcev in predelovalcev kož pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki ga pripravljamo 14. in 15. oktobra 2022 v hotelu v Ankaranu. Dvodnevno srečanje bo tokrat potekalo v Hotelu & resort Adria Ankaran, Jadranska cesta 25, 6280 Ankaran v Stekleni dvorani. Rezervacije za nastavitve v Ankaranu javite na telefonsko številko: 05 66 37 444 ali preko e- pošte booking@adria-ankaran.si s sklicem, da ste udeleženci strokovnega srečanja tekstilcev. Gre za najpomembnejši dogodek za tekstilce v Sloveniji, ki druži strokovnjake s področja tekstila in usnja, ki ga organizira Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije oziroma Sekcija tekstilcev in Sekcija predelovalcev kož pri OZS. Na srečanju bodo poleg strokovnih tem predstavljene tudi teme, ki pomembno vplivajo na vsakdanji delovni proces. Veliko bo priložnosti za druženje ter izmenjavo mnenj in izkušenj, kar je ne nazadnje priložnost, da spoznate vaše kolege oziroma potencialne stranke. Pridružite se nam in bodite del najpomembnejšega dogodka za tekstilce v Sloveniji! Prijavite se lahko preko spletne prijavnice ali preko prijavnice, ki jo posredujete po e-pošti na naslov adrijana.poljansek@ozs.si – glej na dnu objave. Več o srečanju TUKAJ na tej povezavi https://www.ozs.si/koledar/tradicionalno-strokovno-srecanje-tekstilcev-6323a459216d47351279aa86 VLJUDNO VABLJENI!
Pišite nam