Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Tudi samozaposleni plačujejo davke in prispevke - odprto pismo predsednika OZS Branka Meha

12. MAREC 2020  |   Mira Črešnar

Spoštovani minister gospod Zdravko Počivalšek!

Spoštovana ministrica gospa mag. Ksenija Klampfer!

 

Na vas se obračam v imenu članic in članov Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) in tudi 68 tisoč samozaposlenih v gospodarstvu, ki so že in še bodo utrpeli ogromno gospodarsko škodo zaradi posledic koronavirusa. Situacija se iz dneva v dan poslabšuje, saj v mnogih panogah prometa praktično ni več, odpovedane pa so tudi vse rezervacije za mesece vnaprej.

 

Na včerajšnjem posvetu v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) so člani ESS obravnavali osnutek Predloga Zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, katerega namen je ohranitev delovnih mest. Na seji ESS je bilo s strani OZS večkrat izpostavljeno, da je potrebno v tej situaciji poskrbeti tako za mala in velika podjetja, espeje kot tudi za samozaposlene (slednjih je v Sloveniji 119 tisoč, od tega 68 tisoč v gospodarstvu). Zahtevamo, da država oziroma ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in ministrstvo za delo pripravijo ustrezne ukrepe za blaženje izpada dohodka samozaposlenih. Dejstvo je, da so prav samozaposleni najranljivejša skupina. 

 

Glede na to, da je na seji ESS predstavnik ministrstva za delo poudaril, da ni zakonske osnove, da se v navedeni interventni zakon vključi tudi samozaposlene, smo na seji predlagali sklep, da ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v roku 15 dni pripravi interventni zakon, s posebnim poudarkom na ukrepih blaženja izpada dohodka samozaposlenih. Danes dopoldan je potekala dopisna seja ESS, v kateri je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo zahtevalo umik tega sklepa. To je po našem prepričanju nedopustno!

 

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ponovno poziva Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da čim prej najdeta rešitve oziroma ukrepe tudi za to ranljivo skupino samozaposlenih. Tudi oni plačujejo davke in prispevke, zato je pošteno in pravično, da se jih enakopravno obravnava!

 

S spoštovanjem, 

 

 

Predsednik OZS 

                                                                                                 

Branko Meh

Preberite tudi:

Pišite nam