Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Tuje agencije rešilne bilke za slovenske delodajalce

14. APRIL 2022  |   Zdenka Bedekovič

Glede na to, da primanjkuje ustreznega kadra v večini dejavnostih, je največja potreba oziroma povpraševanje po gradbenikih, kovinarjih, gostincih in drugih kadrih, ki jih na slovenskem trgu dela kronično primanjkuje.

Dosti slovenskih delodajalcev rešuje svoje kadrovske stiske tudi preko tujih agencijskih družb iz EU, EGP ali Švicarske konfederacije, ki ponujajo ustrezne kadre za njihove poslovne potrebe.  

V zadnjem času pa opažamo tudi večje zanimanje slovenskih podjetnikov, ki imajo ustanovljena podjetja v Evropski uniji za čezmejno poslovanje v tovrstni dejavnosti. Ti bi radi čimprej uredili vso dokumentacijo za čimprejšnje čezmejno poslovanje po slovenski zakonodaji, saj je potreba po delovni sili v omenjenih panogah vsak dan večja.    

Na podlagi 169. člena Zakona o urejanju trga dela, je tako pravna ali fizična oseba, ki prihaja iz EU, EGP ali Švicarske konfederacije dolžna vložiti vlogo za izdajo dovoljenja in se vpisati v evidenco pri pristojnem Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. K vlogi pa mora priložiti tudi ustrezna dokazila tuje agencije, da izpolnjuje vse ustrezne pogoje v državi iz katere prihaja.

Z dnem dokončnosti odločbe se opravi tudi vpis v evidenco, ki jo izda Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Prav tako se v ta namen izda delodajalcu tudi potrdilo. Tovrstno dejavnost pa lahko delodajalec prične opravljati z dnem vpisa v evidenco.

Naj še opozorimo, da pravna oseba, ki nima sedeža v Republiki Sloveniji, a bo opravljala dejavnost na njenem območju, se mora vpisati v davčni register ter  pridobiti davčno številko. Vpis in pridobitev davčne številke pa mora delodajalec opraviti pri pristojnem finančnem uradu pred začetkom opravljanja dejavnosti.     

 

 

 

Preberite tudi:

Vabimo vas na 21. Tradicionalnega strokovnega srečanja tekstilcev in predelovalcev kož pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki ga pripravljamo 14. in 15. oktobra 2022 v hotelu v Ankaranu.

Spoštovani, Vabimo vas na 21. Tradicionalnega strokovnega srečanja tekstilcev in predelovalcev kož pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki ga pripravljamo 14. in 15. oktobra 2022 v hotelu v Ankaranu. Dvodnevno srečanje bo tokrat potekalo v Hotelu & resort Adria Ankaran, Jadranska cesta 25, 6280 Ankaran v Stekleni dvorani. Rezervacije za nastavitve v Ankaranu javite na telefonsko številko: 05 66 37 444 ali preko e- pošte booking@adria-ankaran.si s sklicem, da ste udeleženci strokovnega srečanja tekstilcev. Gre za najpomembnejši dogodek za tekstilce v Sloveniji, ki druži strokovnjake s področja tekstila in usnja, ki ga organizira Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije oziroma Sekcija tekstilcev in Sekcija predelovalcev kož pri OZS. Na srečanju bodo poleg strokovnih tem predstavljene tudi teme, ki pomembno vplivajo na vsakdanji delovni proces. Veliko bo priložnosti za druženje ter izmenjavo mnenj in izkušenj, kar je ne nazadnje priložnost, da spoznate vaše kolege oziroma potencialne stranke. Pridružite se nam in bodite del najpomembnejšega dogodka za tekstilce v Sloveniji! Prijavite se lahko preko spletne prijavnice ali preko prijavnice, ki jo posredujete po e-pošti na naslov adrijana.poljansek@ozs.si – glej na dnu objave. Več o srečanju TUKAJ na tej povezavi https://www.ozs.si/koledar/tradicionalno-strokovno-srecanje-tekstilcev-6323a459216d47351279aa86 VLJUDNO VABLJENI!
Pišite nam