Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
VIZIONAR ŽE V ARHIVU

O dobrem računovodskem servisu, prihajajočem srečanju slovenskih prevoznikov in sanjskih poklicih, ki so jih spoznavali mladi

23. 09. 2023
Avtor: Anton Šijanec
VIZIONAR ŽE V ARHIVU

TV oddajo Vizionar - obrtnik in podjetnik pripravlja TV Maribor v sodelovanju z našo stanovsko organizacijo, v njej v ospredje postavljamo obrtnike in podjetnike ter njihove zgodbe o uspehu ambicioznih posameznikov, ki navdihujejo, so drzni in vidijo v prihodnost. Na podjeten in privlačen način lahko v oddaji spoznate številne obrtne poklice, ki veliko obetajo, seznanja pa vas tudi z novostmi v svetu, ki krojijo obrt in podjetništvo. V oddaji gostimo obrtnike in podjetnike, ki močno izstopajo iz vsakodnevnih slovenskih okvirov ter izpostavljamo njihov pogum in vztrajnost.

Zadnja oddaja Vizionar - obrtnik in podjetnik je že v arhivu >>>

V zadnji oddaji Vizionar – obrtnik in podjetnik smo spoznali podjetje Vizija računovodstvo d.d., ki že 30 let skrbi poslovanje svojih več kot 3500 strank. S svojimi 18 poslovalnicami pokrivajo vso Slovenijo, deset pa jih imajo še na Hrvaškem, v Srbiji, Črni gori, BiH in Slovaškem. So največji računovodski servis v Sloveniji ter usmerjeni v učinkovito in celovito računovodstvo v zasebnem in javnem sektorju. V studiu se nam je pridružil Peter Pišek, predsednik Sekcije za promet pri OZS, predstavil nam je prihajajoče Srečanje prevozniških družin in prevozniških podjetij, ki bo naslednjo soboto v Rogatcu. Dogodek, ki vsako leto na enem mestu združi slovenske prevoznike, njihove dobavitelje, stroko in politiko, je že davno prerastel v stanovski praznik, letos pa bo imel tudi humanitarno noto. Svoj sanjski poklic pa so tokrat mladi iskali na Ulici obrti, ki jo je na MOS pripravila naša stanovska organizacija. Več kot 2000 mladih si je lahko na enem mestu ogledalo enajst obrtnih poklicev, poleg njih pa tudi več rokodelskih, vsi pa postajajo vedno bolj perspektivni. Oddajo si oglejte v arhivu >>>

 

Arhiv oddaj Vizionar:

25. oddaja Vizionar, 23. september 2023 >>>

Spoznali smo podjetje Vizija računovodstvo d.d., ki že 30 let skrbi poslovanje svojih več kot 3500 strank. S svojimi 18 poslovalnicami pokrivajo vso Slovenijo, deset pa jih imajo še na Hrvaškem, v Srbiji, Črni gori, BiH in Slovaškem. So največji računovodski servis v Sloveniji ter usmerjeni v učinkovito in celovito računovodstvo v zasebnem in javnem sektorju. V studiu se nam je pridružil Peter Pišek, predsednik Sekcije za promet pri OZS, predstavil nam je prihajajoče Srečanje prevozniških družin in prevozniških podjetij, ki bo naslednjo soboto v Rogatcu. Dogodek, ki vsako leto na enem mestu združi slovenske prevoznike, njihove dobavitelje, stroko in politiko, je že davno prerastel v stanovski praznik, letos pa bo imel tudi humanitarno noto. Svoj sanjski poklic pa so tokrat mladi iskali na Ulici obrti, ki jo je na MOS pripravila naša stanovska organizacija. Več kot 2000 mladih si je lahko na enem mestu ogledalo enajst obrtnih poklicev, poleg njih pa tudi več rokodelskih, vsi pa postajajo vedno bolj perspektivni.

 

24. oddaja Vizionar, 16. september 2023 >>>

Spoznali smo podjetje Hermi, ki je doma in v tujini znano kot visoko tehnološko podjetje, z najvišjo kakovostjo izdelkov in celovito paleto rešitev za zunanjo in notranjo zaščito pred posledicami udara strele in prenapetosti, kabelskimi policami in konstrukcijskimi sistemi za fotovoltaične sisteme. V osrednjem delu oddaje smo obiskali sejem MOS, številne razstavljavce in spremljajoče prireditve, ki jih je pripravila naša stanovske organizacije OZS. Svoj sanjski poklic pa nam predstavil Saša Kovačev, mariborski čevljar, ki vztraja in naprej razvija družinsko tradicijo čevljarske delavnice ter svoji dejavnosti z inovativnimi pristopi zagotavlja prihodnost.

 

23. oddaja Vizionar, 9. september 2023 >>>

Spoznali smo podjetje Neonart, ki je oralo ledino na področju reklamnih napisov, v studiu smo gostili Danijela Lampergerja, generalnega direktorja OZS, ki nam je predstavil, kaj vse bo naš obrtno-zbornični sistem predstavil prihodnji teden na MOS in kako bomo popestrili sejemsko dogajanje, bili pa smo tudi v Arboretumu Volčji potok, kjer so se konec avgusta na evropskem prvenstvu pomerili mladi cvetličarji, predstavili nam bodo umetnost svojega poklica in sodobne smernice, ki jim sledijo.

 

22. oddaja Vizionar, 2. september 2023 >>>

Oddaja je v celoti namenjena predstavitvi škode, ki so jo v gospodarstvu povzročile katastrofalne poplave in ukrepom pomoči, ki jih je oblikovala država in pričakovanjem obrtnikov in podjetnikov, ki so jih poplave prizadele. Spoznali smo vrsto tragičnih zgodb prizadetih obrtnikov in podjetnikov, ob tem pa tudi njihov uporni duh ter neizmerno voljo po obnovi in nadaljevanju dejavnosti v prizadetih krajih. Prizadevanja stanovske organizacije nam je v studiu predstavil Blaž Cvar, predsednik OZS, v prispevku s terena pa je ukrepe države predstavil minister Matjaž Han.

 

21. oddaja Vizionar, 24. junij 2023 >>>

Obiskali smo podjetje Marmor Sežana, ker so nam predstavili štiri svoje kamnolome, tradicijo delovanja in naravni kamen, material, ki navdušuje številne kupce in kamnoseke. V studiu nas je obiskal Rok Capl, v.d. direktorja SPIRIT Slovenija, spregovoril je o problematiki prenosa lastništva podjetij na naslednjo generacijo in predstavil podorno okolje, ki lahko pri tem pomaga. Svoj sanjski poklic nam je predstavil rokodelec in mojster lončar Sašo Žuman iz Ljutomera, za njegove izdelke je značilna tradicionalna okrasna vijuga.

 

20. oddaja Vizionar, 17. junij 2923 >>>

Obiskali smo podjetje SunContract, kjer so uspeli s pionirskim modelom tržnice električne energije, ta omogoča neposredno povezovanje proizvajalcev in porabnikov elektrike, takih pa danes povezujejo že več kot 11.000. V studiu se nam je pridružil mag. Robert Otorepec, izvršni direktor družbe Celjski sejem d.d., ki nam je predstavil koncept in vsebine v jeseni prihajajočega Mednarodnega sejma obrti in podjetništva - 54. MOS, ki se uspešno spopada s postepidemičnim odnosom ljudi do sejemskih dogodkov. Svoj sanjski poklic pa so nam predstavili avtoprevozniki, poklic voznika tovornih vozil in avtobusov zahteva veliko strpnosti v prometu in spretnosti v kabini, zanj pa je zelo pomembo tudi izobraževanje pred začetkom opravljanja dela in kasneje med samim delom, v medsebojnem pogovoru sta nam ga predstavila mag. Igor Prah, direktor Izobraževalnega centra Prah in Peter Pišek, lastnik prevozniškega podjetja Pišek & HSF Logistics.

 

19. oddaja Vizionar, 10. junij 2023 >>>

Obiskali smo družbo Astech iz Logatca, ki že več kot dvajset let deluje na področju klimatskih in prezračevalnih sistemov. Delajo na dolgi rok, vlagajo v razvoj in so eno prvih podjetij v panogi s certifikatom ISO 9001. Danes skrbijo za več kot 100.000 klimatskih in prezračevalnih sistemov v Sloveniji, med drugim tudi za celotni Karavanški tunel. V studiu smo gostili Marka Kajzerja, predsednika Kluba mojstrov Slovenije, ki je spregovoril o povezovanju mojstrov v njihovem klubu, več kot 50 mojstrskih nazivih, izobraževanju in mojstrskih izpitih ter pomenu, ki ga imajo mojstrske diplome pri delu, strankah in v javnosti. Poleg višje izobrazbe, prinašajo tudi pogoj za vodenje gradbenih del in so velikega pomena za prenos znanj in mentorstvo v sistemu vajeniškega izobraževanja. Kako zahteven je poklic krovca, nam je predstavil mojster Rudi Rudnik, predsednik Sekcije kleparjev in krovcev pri OZS, dijaki Srednje strojne šole na Ptuju, ki se za poklic še izobražujejo, pa so nam skupaj z učitelji predstavili njihov izobraževalni sistem.

 

18. oddaja Vizionar, 3. junij 2023 >>>

Obiskali smo družinsko podjetje Mehurček, kjer kam je Gašper Pance predstavil, kako že trideset let uspešno narekujejo trende v mokrem in kemičnem čiščenju oblačil, njihova specialnost sta nega in vzdrževanje osebne varovalne opreme, skupaj s partnerji iz tujine pa so razvili tudi komoro za zaščito gasilskih oblek. V studiu smo gostili Alojza Selišnika, predsednika Sekcije lesnih strok pri OZS, spregovoril je o izzivih v lesarstvu in vrsti priložnosti, ki jih ponuja lesna panoga. Poudaril je, da je lesa pri nas dovolj, da bi lahko od njegove predelave do končnega izdelka lahko mnogi dobro živeli, doseči pa moramo spremembo zakona o državnih gozdovih, ki bi lesarje in gozdarje postavil v soodvisen položaj in preprečil anomalije, kot so bistveno višje cene domačega lesa od tujega. Svoj sanjski poklic nam je predstavil Samo Glavnik, direktor podjetja Kovinostrugarstvo Gomilšek, mladi orodjarji in oblikovalci kovin, brez katerih si visokotehnološke proizvodnje več ne znamo predstavljati, pa so se nam podrobno predstavili v Srednji šoli za strojništvo, medije in mehatroniko v Celju.

 

17. oddaja Vizionar, 27. maj 2023 >>>

Spoznali smo Boštjana Protnerja, Hišo Joannes Protner in njegovo podjetno vinogradniško družino iz Malečnika, ki že peto generacijo živi z naravo in prisega na ekološko pridelavo svojih vin, ki jih večinoma izvozijo na svoja rastoča trga Amerike in na Norveško. V studiu smo gostili Natašo Mikulin, podpredsednico Sekcije avtoserviserjev pri OZS, ki nam je predstavila koncept razgradnje vozil in pojasnila, kam pri nas zares gredo izrabljena vozila. Imamo sicer 27 uradnih obratov za recikliranje vozil, a državni sistem žal še vedno ne deluje, saj dopušča, da velika večina izrabljenih vozil izgine neznano kam, na kar avtoserviserji neprestano opozarjajo. Svoj sanjski poklic nam je predstavil Damir Ačko iz podjetja Keramika Ačko, ki ga navdušuje, da lahko sledi trendom in prostorom vdahne novo življenje. Predstavili so se nam tudi mladi pečarji in polagalci keramičnih oblog iz Srednje gradbene šole Maribor, ki se za poklic šele učijo in spoznavajo vrsto ročnih spretnosti, ki jih bodo morali pri svojem delu obvladati.

 

16. oddaja Vozionar, 20. maj 2023 >>>

Spoznali smo družinsko podjetje Plastika Bevc iz Šentjerneja, ki ga po 40. letih uspešnega razvoja danes vodi že druga generacija, prisegajo na kakovost, sledijo svetovnim zahtevam in smernicam, veliko investirajo v razvoj in uporabo reciklirane plastike ter ob tem tudi zanesljivo in zmerno rastejo. V studiu smo gostili Simona Ogrizka, predsednika Sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS, ki nam je predstavil prihajajoče Evropso prvenstvo mladih cvetličarjev Eurofleurs 2023, ki bo konec avgusta potekalo v Arboretumu Volčji Potok. Sanjski poklic avtoserviserja pa so nam predstavili mladi mehaniki iz Srednješolskega centra Škofja Loka, obiskali pa smo tudi družinsko podjetje Avtoservisa Špan iz Ljubljane, kjer so v štirih desetletjih vzpostavili kompleksen avtoservis s preko sto zaposlenimi.

 

15. oddaja Vizionar, 13. maj 2023 >>>

Spoznali smo zelo uspešno poslovno pot Vidka Švajgerja iz podjetja Pergola iz Radelj ob Dravi, ki je razvil visokotehnološko proizvodnjo lesenih nizkoenergijskih montažnih hiš, podjetje s 60 zaposlenimi mu pomaga voditi sin, večino svojih hiš pa prodajo v sosednjo Avstrijo. V studiu smo gostili Blaža Cvara, predsednika OZS, ki nam bo predstavil dogajanje na minulem 18. Forumu obrti in podjetništva ter izpostavil ključne od 125 zahtev, ki so jih obrtniki in podjetniki ob tej priložnosti predstavili predsedniku vlade, ministrski ekipi in javnosti. Sanjski poklic peka pa nam je predstavil Vojtek Šenveter, ustanovitelj, ki je danes s svojimi 200 zaposlenimi ena največjih pekarn pri nas. Mlade, ki se za enega najstarejših poklicev šele učijo, pa smo obiskali v Srednji šoli za prehrano in živilstvo, predstavili so nam tehnike peke kruha ob povezovanju tradicije in sodobnih smernic.

 

14. oddaja Vizionar, 6. maj 2023 >>>

Spoznali smo, kako je Zoran Resnik skupaj z ženo Leonelo Pučko Resnik postal pomemben igralec na trgu servisa in prodaje v svetu motonavtike z vrhunsko opremljenim servisom in prodajnim salonom v Miklavžu na Dravskem polju. V studiu smo gostili Smiljana Škarico, člana Upravnega odbora OZS, ki nam je predstavil letošnje Zahteve obrti in podjetništva 2023 in še posebej izpostavil tiste najbolj pereče, ki jih je potrebno rešiti takoj. Svoj sanjski poklic cvetličarja in vrtnarja nam je predstavila Klavdija Valner, ki uspešno nadaljuje poslovno pot družinskega podjetja Vrtnarstvo Valner iz Šentjurja, kako razvijajo smernice v floristiki in vrtnem oblikovanju pa smo vprašali mlade vrtnarice in vrtnarje, ki se svojega poklica učijo v Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, podrobno so nam predstavili svoj lep in pester izobraževalni program.

 

13. oddaja Vizionar, 29. april 2023 >>>

Spoznali smo Aleša Babiča, direktorja podjetja Ekosen, kjer so v zadnjih 15. letih delovanja razvili inovativen sistem ogrevanja z IR paneli, njihove nove tehnologije, ki so učinkovitejše, imajo daljšo življenjsko dobo in so ekološko naravnane. V studiu smo gostili Leonido Polajnar, direktorico Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor, ki nam je več povedala o njihovem novem Klubu mladih obrtnikov in podjetnikov, kjer se združujejo mladi, ki z lastnimi idejami in trudom razvijajo vrhunska podjetja. Več pa smo izvedeli tudi o izzivih in trendih v poklicu grafični tehnik, v katerem je med drugimi uspešen tudi Matej Sešlar iz podjetja Grafex, Izlake, pojasnil nam je, da je tisk povsod okrog nas in da so meje le nebo. Njegove mlajše kolegice in kolege, ki se še izobražujejo, pa smo obiskali v Srednji medijski in grafični šoli v Ljubljani, ki edina pri nas izobražuje za ta poklic.

 

12. oddaja Vizionar, 22. april 2023 >>>

Spoznali smo uspešnega podjetnika Primoža Kotnika iz podjetja Robeta, pojasnil je, da pri snovanju avtodomov ni meja, s svojimi drznimi in inovativnimi rešitvami zato osrečuje ljudi. V studiu smo gostili Martina Pivka, direktorja Šolskega centra Škofja Loka, ki bo spregovoril o povezovanju šolstva in zbornic, pripravili so srečanje Skupaj gradimo kariere, kjer so povezali bodoče, aktualne in nekdanje dijake, predstavili izobraževalne procese ter številne obrtnike in podjetnike, ki iščejo nove kadre. Svoj sanjski poklic nam je predstavil steklar Sašo Damiš iz Steklarstva Miholič. Drznost, natančnost in potrpežljivost pa odlikujejo mlade steklarje iz Šolskega centra Rogaška Slatina, kjer edini izobražujejo za poklic steklarski tehnik, zanj pa je država razpisala tudi štipendije za deficitarne poklice.

 

11. oddaja Vizionar, 15. april 2023 >>>

Spoznali smo uspešno pot Bojana Železnika, ustanovitelja danes družinskega podjetja KGL iz Litije, v štirih desetletjih je iz obrtne delavnice za izdelavo žebljev razvil zelo uspešno visokotehnološko podjetje, ki proizvaja specialne dele za vrhunske znamke v avtomobilski in drugih industrijah. V studiu smo gostili Zorana Simčiča, predsednika Sekcije gradbincev pri OZS, ki je spregovoril o prizadevanjih za ustanovitev paritetnega sklada v gradbeništvu in drugi problematiki gradbene stroke. Svoj sanjski poklic nam je predstavila kozmetičarka Ksenija Pehlič Simončič iz Kozmetičnega studia K, Maribor, mlado generacijo njenih kolegic, ki se še šola, pa smo obiskali na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Maribor.

 

10. oddaja Vizionar, 8. april 2023 >>>

Spoznali smo podjetje Mebor iz Železnikov, kjer so v štirih desetletjih iz obrtne delavnice razvili vodilno podjetje na področju proizvodnje lesno obdelovalnih strojev, vodi ga ustanovitelj Borut Mesec s sinovoma, podjetje pa usmerjajo v vrhunski razvoj, hitro rast in svetovne trge, kamor izvozijo večino svojih izdelkov. V studiu smo gostili Danijela Lampergerja, generalnega direktorja OZS, ki je spregovoril o novem Zakonu o čezmejnem opravljanju storitev, ki v veljavo stopa v drugi polovici aprila in problematiki obračuna prispevkov, ki bo naše delo v tujini podražilo, ga naredilo nekonkurenčnega in s tem dejansko ogrozilo zajeten del slovenskega izvoza. Sanjski poklic pa nam je v slikopleskarskem podjetju Penzel Premium Dekor iz Šenčurja predstavil slikopleskarski mojster Aleksander Gorečan, ki s sinom podjetje razvija v smeri najmodernejših stenskih dekoracij. Strokovno izobraževanje za poklic slikopleskar in črkoslikar izvajajo v Šolskem centru Kranj, kjer smo obiskali tudi njihove dijake, ki so se odločili za ta lep in kreativen poklic.

 

9. oddaja Vizionar, 1. april 2023 >>>

Spoznali smo družinsko podjetje Petre iz Vranskega in njihovo uspešno štiri desetletja dolgo pot od ključavničarske obrti do enega vodilnih podjetji na področju izposoje prireditvenih šotorov. V studiu smo gostili Sibil Klančar, direktorico Direktorata za razvojna sredstva MGTŠ, ki je spregovorila o vlogi ministrstva pri rasti in razvoju slovenskih podjetij ter številnih spodbudah, ki jih zagotavljajo. Natančnost, vztrajnost, potrpežljivost in spretnost pa so odlike mladih šivilj, ki želijo uspeti v tem poklicu, v njem pa že vrsto let vztraja tudi Marija Resnik.

 

8. oddaja Vizionar, 25. marec 2023 >>>

Spoznali smo družinsko podjetje Orodjarstvo Gorjak iz Rač, kjer že štiri desetletja stremijo k razvoju in odličnosti, so pretežni izvozniki in večinoma delajo za vrhunske znamke v avtomobilski industriji. V studiu je o aktualni zakonodaji in njenem oblikovanju spregovoril Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta RS, ter orisal tudi prizadevanja za oblikovanje čim boljših pogojev dela obrtnikov in podjetnikov. Svoj sanjski poklic nam je predstavila fotografinja Branka Timpran, mlade bodoče fotografe in njihovo izobraževanje pa smo obiskali na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje.

 

7. oddaja Vizionar, 18. marec 2023 >>>

Spoznali smo družino Medle, ki ji je iz servisnega podjetja za montiranje rolet uspelo zrasti v vodilnega proizvajalca senčil, v studiu je o prvih osnutkih davčne reforme spregovoril Blaž Cvar, predsednik OZS, zadišalo je po kuharskih mojstrovinah Restavracije Vnuček iz Maribora, z nami pa so bili tudi dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor.

 

6. oddaja Vizionar, 11. marec 2023 >>>

Optiweb – spletni specialisti

V studiu je beseda tekla o slikopleskarjih in njihovem novem vseevropskem izobraževanju v okviru PSA evropske slikopleskarske akademije, ki je luč sveta s prvo delavnico ugledala ravno pri nas v Sloveniji,  spoznali smo Šolski center Rogaška Slatina, ki je edini v Sloveniji, kjer se mladi izobražujejo v programu tehnik optik. Kako mladi spletajo splet, pa smo izvedeli v podjetju Optiweb, kjer dihajo, vidijo in čutijo digitalno.

 

5. oddaja Vizionar, 4. marec 2023 >>>

Z lesenimi igrali do uspeha Andreja Rožmanca

Delo z ognjem in jeklom ter spoštovanje tradicije je vodilo enega redkih kovačev pri nas, Jožeta Krmelja iz Loške doline. Ljubezen do lesa in otrok pa je prinesla poslovno zamisel Andreju Rožmacu iz Logatca.

 

4. oddaja Vizionar, 25. februar 2023 >>>

Starodavna modrost kotlarjev Godec

V kotlarstvu ni dovolj le velika fizična moč, ampak je potrebna ljubezen do kovine, pravijo v družinskem podjetju Kotlarstvo Godec. Spoznali pa boste tudi mlade cvetličarje s Srednje biotehniške šole v Mariboru.

 

3. oddaja Vizionar, 18. februar 2023 >>>

Črno zlato Oljarne Kocbek

Iz mlinskega obrata uspešno pot v oljarstvu tlakuje že tretja generacija Kocbekovih v Ščavniški dolini. Z mladimi iz Srednje šole za prehrano in živilstvo v Mariboru pa se bomo podali v svet slaščičarstva.

 

2. oddaja Vizionar, 11. februar 2023 >>>

Leon Kranjc, izzivi v dimniških sistemih

Za uspeh v poslu je potrebna tudi drznost. Vedno nove rešitve dimniških sistemov išče Leon Kranjc. Spoznali pa boste še mizarje, ki svoje izkušnje in vrednote prenašajo na mlade iz Srednje lesarske šole v Mariboru.

 

1. oddaja Vizionar, 4. februar 2023 >>>

Ivan Cajzek, gradbenik, ki premika meje

Ivan Cajzek že 32 let piše uspešno zgodbo v gradbeništvu in postavlja vedno nove mejnike. Predstavljamo vam tudi najstarejšo frizerko Margit Grah, ki je narekovala frizerske smernice v Prekmurju.

 

 

Napovednik oddaje Vizionar - obrtnik in podjetnik

 

 

Preberite tudi