Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Ukrep o določitvi cen zemeljskega plina

22. 07. 2022
Avtor: Larisa Vodeb

Vlada je izdala Uredbo o določitvi cen plina iz plinskega sistema, s katero je določila najvišje dovoljene drobnoprodajne cene plina iz plinskega sistema za zaščitene odjemalce. Uredbo, ki bo pričela veljati 1. septembra 2022, je vlada sprejela z namenom lažje premostitve energetske draginje, ki je med ostalim posledica zmanjšanih dobav zemeljskega plina zaradi ruske invazije na Ukrajino.

 

Cene zemeljskega plina so na trgu že od oktobra 2021 višje kot cene v prvi polovici leta 2021 in tudi glede na dolgoletno povprečje. Trenutne cene za slovenska gospodinjstva so veliko nižje in temeljijo še na preteklih cenah. Cene za gospodinjstva se med dobavitelji trenutno precej razlikujejo, dražje so skoraj dvakrat višje od cenejših. Poleg tega je več dobaviteljev uvedlo dražjo tarifo za nove odjemalce, medtem ko imajo stari nižjo ceno. Dobavitelji se zaradi velikih razlik v cenah bojijo velikega dotoka novih odjemalcev od dražjih dobaviteljev, pa tudi od dobaviteljev, ki bi prenehali z dejavnostjo zaradi težav ali stečaja.

 

Vlada je z namenom zaščite najranljivejših v negotovih razmerah izdala Uredbo o določitvi cen plina iz plinskega sistema. Z uredbo bo omejila najvišjo dovoljeno maloprodajno ceno za zaščitene odjemalce, kot jih opredeljuje Zakon o oskrbi s plini. To so v prvi vrsti gospodinjski odjemalci in skupni gospodinjski odjemalci, torej končni gospodinjski odjemalci, ki oskrbujejo toploto več gospodinjstev preko skupne kurilne naprave v njihovi lasti ali solasti. Med zaščitene odjemalce spadajo tudi osnovne socialne službe, torej izvajalci zdravstvene dejavnosti z nastanitvenimi prostori (bolnišnice), dijaški in študentski domovi ter izvajalci socialnovarstvenih storitev institucionalnega varstva (javni domovi za starejše) in zapori. Med zaščitene odjemalce pa po zakonodaji nenazadnje sodijo tudi mali poslovni odjemalci, ki imajo letno porabo manjšo od 100.000 kWh.

 

Za gospodinjstva in za skupne gospodinjske odjemalce bodo najvišje dovoljene tarifne postavke cene za plin znašale 0,07300 evrov/kWh (brez DDV).

Za male poslovne odjemalce in osnovne socialne službe bodo najvišje dovoljene tarifne postavke cene za plin znašale ,07900 evrov/kWh (brez DDV).

Vlada bo poleg regulacije tarifnih postavk sprejela še dodatne ukrepe za znižanje računa zaščitenih kategorij, to sta ohranitev 50% znižane stopnje trošarin in znižana stopnja DDV na 9,5%.

 

Na mesečni ravni bo po uvedbi regulacije tako povprečni gospodinjski odjemalec z letno porabo plina 10.730 kWh odštel okoli 96 evrov, povprečni skupni gospodinjski odjemalec z letno porabo plina 17.244 kWh okoli 154 evrov, socialna služba z letno porabo 100.000 kWh pa 927 evrov. Znesek povprečnega malega poslovnega odjemalca z letno porabo 25.393 kWh bo medtem znašal 235,5 evrov na mesec.

 

Na letni ravni bo povprečni gospodinjski odjemalec, ki odjema plin pri cenejših dobaviteljih, prihranil nekje od 90 do 130 evrov (okoli 10%), tisti, ki pa imajo sklenjene pogodbe z dražjimi dobavitelji, pa od 170 do 675 evrov (oziroma od 13 do 37%).

 

Povprečni skupni gospodinjski odjemalec, ki ima sklenjeno pogodbo s cenejšim dobaviteljem bo na letni ravni prihranil do 210 evrov (10%), tisti s pogodbami pri dražjih dobaviteljih pa do 1083 evrov (do 37%).

 

Povprečni odjemalec socialne službe, ki ima sklenjeno pogodbo s cenejšim dobaviteljem, bo na letni ravni prihranil do 1390 evrov (do 11%), tisti s pogodbami pri srednje dražjih dobaviteljih do 8710 evrov (do 44%) in tisti, ki imajo pogodbe z najdražjimi dobavitelji pa kar do 3.590 evrov  (oziroma 55%) letno.

 

Povprečni mali poslovni odjemalci, ki imajo sklenjene pogodbe s cenejšimi dobavitelji, bodo medtem na letni prihranili od 205 do 313 evrov (oziroma 10%), vsi mali poslovni odjemalci s pogodbami pri dražjih dobaviteljih pa od 350 do 1420 evrov (od 11 do 34%) na leto.

 

Uredba bo veljala od 1. septembra 2022 do 31. avgusta 2023.

 

Vir: Ministrstvo za infrastrukturo