Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Ukrepi za blažitev posledic koronavirusa naj bodo tudi za samozaposlene

12. MAREC 2020  |   Mira Črešnar

Posledice koronavirusa so prizadele skoraj vse panoge, tako velika kot majhna podjetja, na udaru pa je tudi več deset tisoč samozaposlenih v gospodarstvu. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije zato apelira na državo, da se v interventni zakon nujno vključi tudi ukrepe za to ranljivo skupino samozaposlenih.

V Sloveniji je kar 68 tisoč samozaposlenih v gospodarstvu. V okviru interventnega zakona je predvidenih 51,5 milijonov evrov oziroma subvencija države v višini 40% za plačilo nadomestila za čakanje na delo doma. Pogrešamo pa ukrepe za samozaposlene, ki po ZDR-1 nimajo položaja delavca. »Zavedati se moramo, da so prav samozaposleni najranljivejša skupina. V primeru, ko neka samozaposlena frizerka zboli ali pa zaradi strahu pred koronavirusom ostane brez dela, je ogrožena njena eksistenca. Zato od države pričakujemo, da bo ustrezno poskrbela tudi za samozaposlene,« poudarja predsednik OZS Branko Meh.

Postopki naj bodo enostavni

V OZS si želimo, da bodo postopki dokazovanja izpada dohodkov zaradi posledic koronavirusa administrativno enostavni, odstotek sofinanciranja nadomestila za čas čakanja delavca doma naj se zviša na vsaj 50 %, ob tem da se hkrati država odpove plačilu prispevkov in dohodnine za zaposlenega v času čakanja na domu.

Poleg tega v OZS zahtevamo, da breme bolniških nadomestil za delavce, ki bodo ali so zaradi koronavirusa odsotni z dela, že od prvega dneva odsotnosti nosi država (ZZZS) in ne delodajalec. Predlagamo da enako velja tudi za tiste, ki so zaradi virusa v karanteni (ali jim je odrejena samoizolacija). Ti ukrepi naj veljajo tudi za vse samozaposlene v gospodarstvu.

V OZS pozdravljamo ukrepe, ki se bodo izvajali preko SID Banke in SPS, obenem pa pričakujemo, da bodo ukrepi čim prej stopili v veljavo. Predlagamo pa tudi dodatni ukrep, neke vrste garancijo, ki bi podjetjem omogočila, da jim bodo banke ali lizing hiše preložile obveznosti za vsaj pol leta in tako podjetjem omogočile, da bodo v času izpada dohodkov ohranile sredstva za poslovanje.

 

Preberite tudi:

Pišite nam