Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Ukrepi za pomoč gospodarstvu ne bodo zadostni

18. 08. 2022
Avtor: Mira Črešnar

Vlada je danes sprejela zakon o pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen električne energije in zemeljskega plina. Gospodarstvu bo tako država pomagala s subvencioniranjem 30 odstotkov stroškov električne energije in zemeljskega plina nad dvakratnikom dviga cen. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ob tem ugotavljamo, da bi se morali kriteriji za dodelitev pomoči popraviti, da bi bilo do subvencij upravičenih več podjetij, obseg pomoči pa bi moral biti večji.

»Z nedavno sprejeto uredbo je vlada zagotovila pomoč malim odjemalcem, kar v OZS pozdravljamo. Vendar pa smo v OZS pričakovali, da bo vlada v podobnem obsegu pomagala tudi večjim odjemalcem. Kriterije bi bilo vsekakor treba popraviti, da bi pomoč dobilo večje število podjetij. Pričakujemo tudi, da vlada čim prej predstavi, na kakšen način bo podjetjem pomagala v prihodnjem letu. Podjetja namreč že sedaj prejemajo pogodbe za leto 2023 in planirajo svoje poslovanje. Ocenjujemo, da tak paket pomoči, kot je predviden v tem letu, ne bo zadostoval za preživetje podjetij v prihodnjem letu,« ob tem pojasnjuje Blaž Cvar, predsednik OZS.

V OZS opozarjamo, da je gospodarstvo zaradi energetske krize v težki situaciji. Številna podjetja se tako soočajo celo s 6-kratnim povišanjem cen električne energije. V OZS nas skrbijo tudi črnoglede napovedi za leto 2023. Upamo, da bo vlada držala obljubo in da bo shemo pomoči razširila ter s tem pomagala ohraniti podjetja in delovna mesta. Če ukrepi ne bodo zadostni, bo to zagotovo vodilo v stečaje številnih podjetij in izgubo delovnih mest. Temeljno vprašanje pa je, zakaj smo priča enormnemu višanju cen energentov. Prepričani smo tudi, da krize ne bomo rešili s subvencijami in varčevanjem z električno energijo.