Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
POKOJNINE

Uskladitev pokojnin in drugih prejemkov

19. 02. 2024
Avtor: Nina Ličar
POKOJNINE

Svet zavoda je na današnji seji sprejel Sklep o uskladitvi pokojnin in drugih prejemkov od 1. januarja 2024, po katerem se bodo pokojnine in drugi prejemki uskladili za 8,8 odstotka. Za navedeni odstotek se uskladijo zneski pokojnin in drugih prejemkov, ki so uživalcem pripadali za januar 2024, zmanjšani za uskladitev, ki se je delno opravila v januarju 2024, oziroma zneski ob priznanju pravice, uveljavljene v letu 2024.

Uskladitev velja od 1. januarja 2024, izvedla pa se bo pri izplačilu za februar 2024. V februarju se bo poleg usklajene pokojnine za februar 2024 izplačala še razlika med redno uskladitvijo pokojnin v višini 8,8 odstotka in višino, ki je bila uživalcem pokojnin ter nadomestil iz invalidskega zavarovanja že izplačana v 8,2 odstotka višji višini v januarju 2024.

Po določbi drugega odstavka 105. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju se uskladitev pokojnin izvede enkrat letno na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v Republiki Sloveniji, ki ju ugotovi in uradno objavi Statistični urad Republike Slovenije. Pokojnine se uskladijo za 60 % rasti povprečne bruto plače, izplačane za obdobje od januarja do decembra preteklega leta, v primerjavi s povprečno bruto plačo, izplačano za enako obdobje leto pred tem (rast plač je znašala 9,7 %), in za 40 % povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju od januarja do decembra preteklega leta v primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem (rast cen je znašala 7,4 %). Uskladitev pokojnin je izražena v odstotku in je seštevek obeh ugotovljenih delnih rasti. Na podlagi Zakona o izvrševanju proračunov za leti 2024 in 2025 se pokojnine v letu 2024 uskladijo na poseben način, saj je treba upoštevati tudi, da se je uskladitev v januarju 2024 že delno opravila.

Po tem sklepu usklajena najnižja pokojnina znaša 337,40 evra, zagotovljena pokojnina in zagotovljena vdovska pokojnina znašata 748,27 evra, najnižji znesek invalidske pokojnine pa 468,93 evra.

Vir: ZPIZ

Preberite tudi