Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
OKROGLA MIZA NA MOS

Uvozu delovne sile se ne bo mogoče izogniti

13. 09. 2023
Avtor: Eva Mihelič
OKROGLA MIZA NA MOS

V organizaciji Območne obrtno-podjetniške zbornice Krško, Obrtne zbornice Zagreb, SLO CRO Poslovnega kluba in slovenskega poslovnega kluba iz Beograda je danes na celjskem sejmišču potekala okrogla miza o migraciji delovne sile med Slovenijo, Hrvaško in Srbijo. Podjetniki vseh treh držav in predstavniki zavodov za zaposlovanje so govorili o izzivih pomanjkanja delovne sile in o možnostih za učinkovito sodelovanje med državami na tem področju.

Kadri so danes neprecenljivo bogastvo, hkrati pa tudi velik izziv, s katerim se soočajo vse tri države. Dejstvo je, da se je število brezposelnih oseb v vseh državah v zadnjih letih znižalo. Sodelujoči na okrogli mizi so poudarili, da bomo, če se bo trend zniževanja nadaljeval, čez nekaj časa imeli celo ničelno brezposelnost, kar je zaskrbljujoče.

Ugotovili so, da se, glede na demografske kazalnike, uvozu tuje delovne sile v prihodnje ne bomo mogli izogniti. Že samo v zadnjih nekaj letih se je število zaposlenih tujcev v Sloveniji zelo povečalo, v celotnem številu aktivnega prebivalstva predstavljajo kar 14 %.

V preteklosti je bil balkanski bazen tisti, ki je v določenih panogah zagotavljal delovno silo v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji, danes pa je tudi ta skoraj prazen. Zato številni delodajalci kader iščejo na v Indiji, v Bangladešu … Ob tem se srečujejo s težavnim dokazovanjem znanja in kompetenc, neznanjem jezikov, obstaja pa tudi bojazen izkoriščanje zaposlitvene priložnosti le za njihov prihod v Evropo.

Zato so se na današnjem dogodku strinjali, da so poznavanje trga, skupna zgodovina in podobnost jezika priložnost in hkrati izziv, da vsa tri gospodarstva v sodelovanju s pristojnimi institucijami krepijo prizadevanja, da čim več primernih kadrov najdejo na območju nekdanje Jugoslavijo oziroma vsaka država na svojem trgu napne vse moči, da izobrazi ali dodatno usposobi domač kader.

Podjetniki, ki so sodelovali na okrogli mizi, so odločevalcem na tem področju predlagali še, da naj država pripravi načrt zaposlovanja za naslednjih pet let, poleg tega pa predlagajo, da se trg dela sprosti, naredi bolj fleksibilen in usmerjen v kakovost kadra.