Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

V Avstriji in Nemčiji stroške testiranj krije država, ne delodajalec

16. AVGUST 2021  |   Mira Črešnar

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je minuli teden vlado pozvala, da mora stroške testiranj zaposlenih kriti država in ne delodajalec. Tudi v Avstriji in Nemčiji stroške testiranj krije država, obenem pa imajo v Avstriji zaposleni, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, možnost nositi zaščitno masko.

Predsednik OZS Branko Meh je minuli petek nastopil v Odmevih na Televiziji Slovenija, kjer je voditelj izpostavil primerjavo z Avstrijo in Nemčijo. V OZS poudarjamo, da nikakor ne drži trditev voditelja Odmevov, da v Avstriji in Nemčiji stroške testiranja krije delodajalec. V obeh državah jih namreč krije država, poleg tega pa imajo zaposleni v Avstriji tudi alternativo. Tisti, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, morajo pri svojem delu nositi zaščitno masko. Poleg tega pa se v Avstriji ni treba testirati tistim zaposlenim, ki ne prihajajo v stik z gosti (denimo kuhar v gostinskem obratu).

V OZS obenem poudarjamo, da gostinski obrati, kozmetični in frizerski saloni niso vir okužb, kar kažejo tudi podatki Covid-19 sledilnika: https://covid-19.sledilnik.org/sl/stats. Prav zato menimo, da bi bilo treba pogoje dela v teh dejavnostih omiliti oz. jih napraviti bolj življenjske.

 

Preberite tudi:

Pišite nam