Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

V Avstriji smo zaradi državne zakonodaje manj konkurenčni

13. SEPTEMBER 2017  |   Mira Črešnar

»V zadnjem mesecu in pol slovenska podjetja ne zahtevajo več evropskih potrdil, s katerimi lahko opravljajo dela v Avstriji, saj se zavedajo, da je zaradi vseh zakonskih preprek naša konkurenčnost v Avstriji slabša,« je na novinarski konferenci v okviru Mariborskega dneva na MOS povedal predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor Aleš Pulko. 


Območna zbornica se že nekaj časa ukvarja s problematiko delodajalcev, katerih delavci delajo v Avstriji in se zanje dvojno – v avstrijski sklad BUAK in naši državi – plačuje prispevke za nadomestilo za čas dopusta in prispevke od regresa. Sklad BUAK naj bi sicer konec leta 2016 Sloveniji nakazal denar, ki predstavlja omenjena dvojna vplačila, a podatka, kje se ta denar nahaja, zbornica nima.Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je na uradni dopis, ki jim ga je zbornica preko Odvetniške družbe Vesenjak poslala že 17. maja 2017, odgovorilo s pravno podlago, in sicer z zakonom o delovnih razmerjih. Na njegovi podlagi lahko delavec in delodajalec določita, da delodajalcu ni potrebno izplačati nadomestila za letni dopust v kolikor delavec nadomestilo za koriščenje letnega dopisa prejme od tujega nosilca, torej BUAK-a, pod pogojem, da je nadomestilo enako ali višje kot po slovenskih predpisih. »Problem se skriva v našem sistemu, in sicer v REK obrazcih, ki ne omogočajo, da delodajalcu, ki plačuje prispevke Avstriji, ne bi bilo potrebno plačati še Sloveniji,« poudarja Aleš Pulko.

 Vprašanje je torej, kdaj se bo odpravila ta sistemska napaka, ki onemogoča uresničevanje omenjenega zakona in kdaj, ter ali sploh, bodo delodajalci dobili povrnjeni denar.Nadaljnji ukrep zbornice je, da zoper države vložijo zahtevek za vračilo zneska. Če to ne bo mogoče, njihov odvetnik Slavko Veseljak trdi, da jim ne preostane drugo, kot da državo tožijo za neopravičeno obogatitev. Ker pri nas ni instituta kolektivne tožbe, torej se tega ne da storiti kolektivno - v imenu zbornice, lahko to storijo posamezna podjetja, ki se jih problematika loteva. Zbornica pa jim bo nudila pomoč v obliki posebnega dogovora z odvetniško pisarno o zastopanju, s katero bo dogovorjena posebna cena in ustrezni nivo storitve. Eno izmed takšnih podjetij je Tlakovci Podlesnik d.o.o. Direktor podjetja Rok Podlesnik želi, da se stvari čim prej razčistijo in da bi država v naprej razmišljala, kako bi lahko bila slovenska podjetja v Avstriji bolj konkurenčna, ter se zavedala, da jim gre ravno zaradi teh preprek slabše in se zato vse manj slovenskih podjetij odloča za delo v Avstriji.

Preberite tudi:

Vabimo vas na 21. Tradicionalnega strokovnega srečanja tekstilcev in predelovalcev kož pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki ga pripravljamo 14. in 15. oktobra 2022 v hotelu v Ankaranu.

Spoštovani, Vabimo vas na 21. Tradicionalnega strokovnega srečanja tekstilcev in predelovalcev kož pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki ga pripravljamo 14. in 15. oktobra 2022 v hotelu v Ankaranu. Dvodnevno srečanje bo tokrat potekalo v Hotelu & resort Adria Ankaran, Jadranska cesta 25, 6280 Ankaran v Stekleni dvorani. Rezervacije za nastavitve v Ankaranu javite na telefonsko številko: 05 66 37 444 ali preko e- pošte booking@adria-ankaran.si s sklicem, da ste udeleženci strokovnega srečanja tekstilcev. Gre za najpomembnejši dogodek za tekstilce v Sloveniji, ki druži strokovnjake s področja tekstila in usnja, ki ga organizira Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije oziroma Sekcija tekstilcev in Sekcija predelovalcev kož pri OZS. Na srečanju bodo poleg strokovnih tem predstavljene tudi teme, ki pomembno vplivajo na vsakdanji delovni proces. Veliko bo priložnosti za druženje ter izmenjavo mnenj in izkušenj, kar je ne nazadnje priložnost, da spoznate vaše kolege oziroma potencialne stranke. Pridružite se nam in bodite del najpomembnejšega dogodka za tekstilce v Sloveniji! Prijavite se lahko preko spletne prijavnice ali preko prijavnice, ki jo posredujete po e-pošti na naslov adrijana.poljansek@ozs.si – glej na dnu objave. Več o srečanju TUKAJ na tej povezavi https://www.ozs.si/koledar/tradicionalno-strokovno-srecanje-tekstilcev-6323a459216d47351279aa86 VLJUDNO VABLJENI!
Pišite nam