Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
NAŠI ČLANI

V Pomurju največji izziv predstavlja energetska kriza

02. 02. 2023
Avtor: Eva Mihelič
NAŠI ČLANI

Minuli mesec se je predsednik OZS Blaž Cvar odpravil na regijski obisk v Pomurje. V Lendavi je obiskal podjetje Legartis d. o. o., v Črenšovcih pa podjetje KIT Žižki d. o. o. Pred tem se je v družbi predsednika OOZ Lendava Marjana Korena udeležil še sprejema pri županu občine Lendava Janezu Magyaru.

Lendavskim obrtnikom in podjetnikom, ki so se zbrali na županovem sprejemu, je predsednik OZS Blaž Cvar med drugim povedal, da je gospodarstvo tisto, ki je ključno za državo. »V zbornici bomo še naprej vztrajali in vladajočim sporočali pomen in vlogo gospodarstva, da bodo razumeli, zakaj potrebujemo pogoje, v katerih bomo lahko preživeli,« je dodal in posebej poudaril, da je ob tem izjemno pomemben tudi posluh za podjetništvo na lokalni ravni.

Delati po načelih stroke

Podjetje Legartis ima osnovno poslanstvo zapisano že v imenu. Legartis namreč pomeni »delati po načelih stroke«. Že vseh 32 let storitve s področja gradbeništva izvajajo strokovno, kakovostno, pravočasno in v skladu z zahtevami naročnika. Podjetje je leta 1991 ustanovil Jože Hozjan, ko je kot samostojni podjetnik začel opravljati storitve prevozništva. Kmalu je dejavnost dopolnil s storitvami s težko gradbeno mehanizacijo, kasneje pa je dejavnost razširil na gradbeništvo v najširšem pomenu.

Danes je Legartis, ki ga je Jože predal sinovoma Matjažu in Petru, sodobno podjetje, ki izvaja večino projektov za znane investitorje, največ preko javnih naročil (občine, šole, bolnišnice, domovi za starejše …).

Kot je v pogovoru s Cvarom in Korenom povedal Matjaž Hozjan, imajo v podjetju že nekaj let največ težav s kadrom (število zaposlenih v podjetju se giblje okrog 80, več kot polovica jih prihaja iz sosednje Hrvaške), v zadnjem obdobju pa tudi z dragimi surovinami, materialom in gorivom. Glede draginje, povezane z energenti, mu je predsednik zagotovil, da bo zbornica na tem področju še naprej vztrajala in zagovarjala interese članov.

Hozjan je še opozoril na prihajajoče obdobje. »Čutimo ohlajanje gospodarstva. Glede na to, da so javna naročila zastala, ni razpisov, investicije pa so se ustavile, pričakujemo, da bo obdobje kar zahtevno,« je še dejal Hozjan.

Zagnali so linijo za suhoprašno barvanje

Predsednik OZS je obiskal tudi podjetje Kit Žižki d. o. o. Temelje podjetja, ki sta ga leta 2008 ustanovila Anton Cigan in Peter Tibaut, je leta 1990 postavil Štefan Tibaut, ki je začel izdelovati kovinske izdelke. Po njegovi upokojitvi je dejavnost kot samostojni podjetnik nadaljeval njegov zet Anton Cigan, dokler ni bilo pred petnajstimi leti ustanovljeno podjetje, v katerem danes izdelujejo skladiščne regale, arhivske omare in police, garderobne omarice najrazličnejših oblik in dimenzij za podjetja, šole, zavode in druge ustanove.

Razvoju novih izdelkov ves čas namenjajo veliko pozornosti. Z ogromno znanja in sodobne opreme so se enostavnejši izdelki z začetka razvili v precej bolj zahtevne. Projektov se lotevajo celovito, od idejne zasnove do proizvodnje in montaže, široka paleta izdelkov za različne potrebe pa podjetju daje varnost tudi v bolj negotovih časih. 

V podjetju KIT Žižki presežke, ki jih ustvarijo, vedno vlagajo v investicije in razvoj podjetja. Nedavno so tako v obrtni coni Ogradi v Črenšovcih zagnali linijo za suhoprašno barvanje, ki pomeni veliko pridobitev in jo nameravajo v prihodnje dobro unovčiti.

Trenutno je v podjetju zaposlenih 21 oseb z bogatim strokovnim znanjem in izkušnjami. »Zavedamo se tega kapitala in se trudimo biti dober delodajalec,« je ob tem dejal solastnik podjetja Anton Cigan. Z namenom vzgoje kadra tesno sodelujejo s srednjimi šolami in dijakom omogočajo opravljanje obvezne prakse. Nemalokrat se zgodi, da po končanem šolanju ti kar ostanejo v podjetju.

Precej večja težava kot kadri pa je v zadnjem obdobju tudi v tem podjetju strošek energije. Predsednik Cvar jim je povedal, da sedanja ureditev cen energentov še ni najboljša, in zagotovil, da bo zbornica na področju urejanja cen energentov še naprej zelo aktivna.

20230202-dsc_067720230202-dsc_066220230202-dsc_068920230202-cvar lendava-220230202-cvar lendava-420230202-cvar lendava-320230202-cvar-lendava20230202-cvar-lendava-120230202-dsc_064620230202-dsc_0655