Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

V pripravi Zakon o interventnih ukrepih za turizem

26. MAREC 2021  |   Vlasta Markoja

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je prejšnji teden na 8. seji Strokovnega sveta za turizem predstavil ukrepe interventnega zakona za turizem ter Načrt za okrevanje in odpornost na področju gospodarskega razvoja in tehnologije, v okviru katerega lahko gospodarstvo računa na 427 milijonov evrov nepovratnih ter 495 milijonov evrov povratnih sredstev. Povedal je, da lahko slovensko gospodarstvo v letošnjem letu računa tudi na dodatno kohezijsko pomoč ministrstva z naslova pobude React EU, in sicer v višini 100 milijonov evrov, v okviru katerega je kar 50 milijonov evrov namenjenih ravno pomoči turizmu.

Več informacij na spletni strani MGRT: https://www.gov.si/novice/2021-03-24-drzavni-sekretar-simon-zajc-pripravljamo-zakon-o-interventnih-ukrepih-za-turizem/ 

 

Kot vedno pa ugotavljamo, da ukrepi v predlogu interventnega zakona niso zapisani na način, da bi pomagali vsem gostincem, zato OZS in Sekcija za gostinstvo in turizem vztraja, da se predlog interventnega zakona ustrezno dopolni in spremeni. Pomoč mora biti namenjena vsem gostinskim obratom, ki jim je vlada z Odlokom prepovedala opravljati dejavnost!

 

OZS in Sekcija za gositnsvo in turizem sta že naslovili predloge za dopolnitev na pristojne in pozvale k dopolnitvi interventenga zakona za turizem. V nadaljevanju vsebina dopisa poslana ministru Počivalšku, državnemu sekretarju Simonu Zajcu in Kseniji Pflegar v.d. direktorice direktorata za turizem na MGRT:

 

Na seji Strokovnega sveta za turizem v torek 23.3.2021 je bil med drugim predstavljen tudi predlog Zakona o interventnih ukrepih za turizem. Vljudno prosimo, da nam čim prej pošljete osnutek predloga zakona.

Veseli smo, da se pripravlja interventni zakon za turizem, ki bo panogo obravnaval ločeno od ostalega gospodarstva. Ugotavljamo pa, da predstavljen Ukrep nadomestila izpada prometa  pod takšnimi pogoji (od 50% upada prometa navzgor) popolnoma izključuje večino gostincev, saj 5 mesecev prepovedi opravljanja dejavnosti v letu 2020, pomeni v povprečju zgolj 40% ali manj upada prometa. 

 

Prepričani smo, da je potrebno sprejeti ukrep, ki nadomesti izpad prometa v vseh višinah, saj so tudi tisti, ki so opravljali gostinsko dejavnost z dostavo ali za prevzem, morali zaradi prepovedi in novih okoliščin prilagoditi poslovanje, imeli s tem visoke stroške, dobičkov pri tem pa skorajda ni. Pri tem je jasno, da bo nadomestilo pri nižjem upadu pač sorazmerno z upadom in ne bo tako visoko, kot pri tistih bolj prizadetih. Prav tako opozarjamo, da pri tem ponovno kaznujete tiste, ki so se na ta način ves ta čas trudili ohranjati stik z gosti in so s tem opravljali tudi neke vrste javni servis. Predstavljajte si, da gostinci ugotovijo, da je bolje delati nič in se ustavi vsa dejavnost.

 

Zato predlagamo, da se ukrep popravi v obliki, ki določi višino nadomestila v sorazmerni višini upada prometa.

Primer: Gostincu, ki mu je promet upadel za 37% se višina nadomestila izračuna z (predlagamo) 10% od upada in znaša 3,7% od prometa 2019. Gre tudi za enostaven način oddajanja vlog, kjer na e-davkih vnesemo samo podatek o prometu 2019 in upadu prometa 2020 glede na leto 2019.

 

Če je celotni promet v turizmu v RS v letu 2020 upadel za cca 45%, to pomeni 4,5% od celotnega prometa v turizmu 2019 (2,75 mrd €) in znaša višina zneska ukrepa 123mio € za vse turistične panoge.

 

V zakonu naj se predvidi tudi ukrep, ki subvencionira izplačilo regresa za leto  2020, seveda sorazmerno z meseci prepovedi opravljanja dejavnosti, saj vemo, da regresa v panogi ne bo moč izplačati.

OZS in Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS vztrajata, da se ukrepi v predlogu interventnega zakona, ker niso v pomoč gostinski panogi, ustrezno dopolnijo in popravijo. Pomoč mora biti namenjena vsem gostinskim obratom, ki jim je vlada z Odlokom prepovedala opravljati dejavnost! 

 

Predlagamo, da na konstruktiven način to storimo skupaj z vsemi Združenji, ki zastopajo turizem v RS, še preden gre Interventni zakon za turizem v medresorsko obravnavo.

 

Blaž Cvar, predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije

Preberite tudi:

Pišite nam