Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Vlada na pobudo OZS podaljšala ukrep čakanja na delo

28. AVGUST 2020  |   Mira Črešnar

Vlada je prisluhnila predlogu Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo podaljšala še za en mesec, in sicer do 30. septembra 2020. 

Predsednik OZS Branko Meh je ob tem izrazil zadovoljstvo, saj je še vedno 25 tisoč ljudi na čakanju na delo,  in obenem opozoril na položaj samozaposlenih: »Samozaposleni so izjemno ranljiva skupina, zato je treba ustrezno poskrbeti tudi zanje. Predlagamo, da se tistim, ki jim je promet padel pod 50 odstotkov, zagotovi univerzalni temeljni dohodek.«

Upravni odbor OZS je sicer na torkovi seji ministru za delo Janezu Ciglerju Kralju predlagal, da se ukrep čakanja na delo podaljša do konca leta. Kot je pojasnil minister, bi morala vlada v tem primeru odpreti zakon. Sicer pa tudi vlada priznava, da je trenutno na začasnem čakanju na delo še vedno veliko število delavcev, kar kaže na to, da v nekaterih panogah še vedno ni zaznati okrevanja ali pa to ni dovolj močno za zagotovitev polne izkoriščenosti kadra.

V mesecu juniju so delodajalci oddali 10.930 vlog za 64.667 zaposlenih (PKP3). Na dan 25. 8. 2020 (upoštevano mesec julij – do 25. avgusta) so delodajalci oddali 14.903 vlog za nekaj več kot 50.900 zaposlenih (PKP 4). Do vključno 10. avgusta 2020 je ZRSZ za ukrep čakanje na delo izplačal 258,0 mio evrov. Naslednje izplačilo delodajalcem za ukrep čakanja na delo bo ZRSZ izvedel danes, 28. avgusta.

Delodajalcem se je v torek tudi iztekel rok za oddajo zahtevkov za povračilo izplačanega nadomestila plače za začasno čakanje na delo v juliju. Povračila za čakanje na delo pa bo zavod za zaposlovanje predvidoma izplačal 10. septembra.

Preberite tudi:

Pišite nam