Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Vlada Republike Slovenije spreminja Zakon o spodbujanju investicij

04. 02. 2022
Avtor: Maja Rigač

Vlada Republike Slovenije je na seji 3.2.2022 določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o spodbujanju investicij. Državnemu zboru Republike Slovenije ga bo predložila v obravnavo in sprejetje po nujnem zakonodajnem postopku.

Vlada želi z zakonom podjetjem omogočiti čim hitrejše in lažje prilagoditve zahtevam za zeleni prehod ter preprečiti izgubljanje konkurenčnosti podjetij v primerjavi z drugimi državami. Zaradi navedenega so v predlogu predvidene spodbude za investicije v raziskave in razvoj ter inovacije tako podjetjem kot različnim oblikam povezovanja podjetij med seboj in z institucijami znanja.

 

Med ključnimi spremembami, ki jih predlog zakona prinaša, sta aktivacija vseh možnosti za dodeljevanje državnih pomoči za raziskave, razvoj in inovacije ter širitev definicije investicije. Investicije bo tako mogoče izvesti tudi v raziskave, razvoj in inovacije, zato bodo upravičeni stroški tudi osebje, amortizacija instrumentov in opreme, amortizacija stavb in zemljišč, pogodbene raziskave, patenti in denimo režijski stroški.

 

Sredstva bo za investicije višje do pol milijona evrov razpisovala Javna agencija SPIRIT Slovenija, kamor se bodo lahko prijavila posamezna podjetja. Za investicije, ki bodo višje od dveh milijonov evrov pa bo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo prejemalo neposredne vloge s strani konzorcijev vsaj treh podjetij in enim podjetjem ali organizacijo za raziskovanje in širjenje znanja.

 

Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo