Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Vlada se je seznanila s pogajalskim izhodiščem glede določitve in uskladitve zneska minimalne plače

28. 10. 2022
Avtor: Maja Rigač

Vlada se je 27.10.2022 seznanila z informacijo o vladnem pogajalskem izhodišču za posvetovanja s socialnimi partnerji glede določitve in uskladitve zneska minimalne plače. Zakon o minimalni plači predpisuje postopka, ki vplivata na višino minimalne plače, to je določitev minimalne plače na podlagi ugotovljenega zneska minimalnih življenjskih stroškov in redna letna uskladitev najmanj z inflacijo.

Znesek minimalne plače v skladu z drugim odstavkom 3. člena in 5. členom ZMinP določi minister, pristojen za delo, po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji in ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije najkasneje do 31. januarja tekočega leta.

Glede na nov izračun minimalnih življenjskih stroškov in predvideno višino inflacije bo minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v okviru zakonskih možnosti socialnim partnerjem v novembru 2022 predlagal določitev zneska minimalne plače v višini 120 % izračunanih minimalnih življenjskih stroškov v bruto znesku 1.133,37 evrov (rast 5,49%) in ocenjenem netu znesku 803,80 € in uskladitev tega zneska v januarju leta 2023 v skladu z uradnim podatkom o medletni rasti cen življenjskih potrebščin decembra preteklega leta glede na december predpreteklega leta kot ga določa ZMinP.

Vir: Ministrstvo za finance