Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Vlaganje zahtevkov za pridobitev pomoči po interventni zakonodaji

13. MAJ 2021  |   Jasmina Malnar Molek

FURS pojasnuje, da zavezanci ne morejo vložiti zahtevkov za pridobitev pomoči po interventni zakonodaji za pretekla obdobja, tudi če dosegajo zadosten upad prihodkov na podlagi novih kriterijih Pravilnika o merilih sorazmernosti.

Pojasnilo FURS:

Na podlagi novega Pravilnika o merilih sorazmernosti pri ugotavljanju znižanja prihodkov izpolnjujem upad prihodkov v letu 2020 glede na leto 2019. Vloge za izplačilo mesečnega temeljnega dohodka za obdobje oktober-december in januar-marec nisem vložil, ker po takratnih pogojih upada prihodkov nisem izpolnjeval. Ali lahko vložim vlogo za nazaj, ker po novem pravilniku izpolnjujem pogoje glede upada prihodkov?

Z novimi določbami Pravilnika o merilih sorazmernosti pri pogoju ugotavljanja znižanja prihodkov (v nadaljevanju: Pravilnik) ni prišlo do širitve podlage za uveljavljanje pomoči po interventnih zakonih, na katere se Pravilnik nanaša. Pravilnik določa le dva nova kriterija za izračun upada prihodkov, in sicer izračun upada prihodkov na podlagi povprečnega števila zaposlenih ter izračun upada prihodkov na podlagi osnovnih sredstev brez zemljišč. Za uveljavljanje pomoči je še vedno potrebno izpolnjevati pogoje, določene v interventnih zakonih, med drugim tudi rok za oddajo vloge za uveljavljanje pomoči. Glede na navedeno ni pravne podlage za oddajo vloge po rokih, določenih v interventnih zakonih.


Vir: FURS

Preberite tudi:

Pišite nam