Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Vnos šifre kolektivne pogodbe v REK-O obrazec

29. 12. 2022
Avtor: Jasmina Malnar Molek

V REK-O obrazec je potrebno v polje S02 vpisati šifro kolektivne pogodbe, ki velja za zaposlitev prejemnika dohodka. 

Vpiše se 3-mestna šifra kolektivne pogodbe (na ravni dejavnosti), ki praviloma velja za vse zaposlene osebe pri zavezancu, razen če je v pogodbi o zaposlitvi zaposlene osebe določeno drugače. Če se določila kolektivne pogodbe, ki veljajo za delodajalca, za zaposleno osebo ne uporabljajo, se vpiše šifra 999.

Šifrant kolektivnih pogodb je dostopen tu.

Kako ugotovimo katera kolektivna pogodba se uporablja za našo dejavnost?

V stvarni veljavnosti kolektivne pogodbe je zapisano za katere dejavnosti kolektivna pogodba velja. Preverite ali je šifra dejavnosti podjetja (vpisana v register kot glavna dejavnost) zajeta v stvarni veljavnosti posamezne kolektivne pogodbe. 

Kdaj vas kolektivna pogodba zavezuje?

Kolektivna pogodba vas zavezuje če:

  1. ste član delodajalske organizacije podpisnice kolektivne pogodbe ali
  2. ima kolektivna pogodba deloma ali v celoti razširjeno veljavnost ali
  3. ste se z delavci v pogodbi o zaposlitvi dogovorili za uporabo kolektivne pogodbe

Če ima kolektivna pogodba razširjeno veljavnost (v delu vaše dejavnosti), vas zavezuje tudi če niste član delodajalske organizacije podpisnice kolektivne pogodbe. Če ste v pogodbi o zaposlitvi z delavcem pogodbeno dogovorili uporabo kolektivne pogodbe, se ta lahko uporablja le v delu pravic delavcev, ki so zanje ugodneje določene kot v ZDR-1. 

Katero kolektivno pogodbo vpisati v REK-O?

V REK-O vpišemo 3-mestno šifro zavezujoče kolektivne pogodbe iz navedenega šifranta. Če delodajalca ne zavezuje kolektivna pogodba, vpiše 999.

Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo

V šifrantu se kot veljavna kolektivna pogodba navaja tudi Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo, ki je prenehala veljati 31. 12. 2018. Šifre te kolektivne pogodbe ne vpisujemo v REK-O. Če delodajalca ne zavezuje druga kolektivna pogodba dejavnosti, glede na glavno dejavnost, v obrazec vpišemo šifro 999. OZS je AJPES že pozvala k prenovi šifranta.

... in še opozorilo

Kljub poročanju na obrazcu REK-O bo potrebno vzporedno poročati podatke o plačah na ZAP/M.

Sporočilo AJPESa:

Obveščamo vas, da bo ob uvedbi prenovljenega REK obrazca s 1. 1. 2023, glede na dogovor med Statističnim uradom RS in AJPES, vzpostavljeno prehodno obdobje, v katerem bo potekalo vzporedno poročanje podatkov o plačah v zasebnem sektorju, tako Finančni upravi RS na novem REK-O obrazcu kot AJPES na obrazcu ZAP/M. Poročanje podatkov AJPES bo prek spletne aplikacije Plače potekalo še vsaj za vsa mesečna izplačila plač za leto 2023.