Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Vpis šifre KP v REK-O - pojasnilo AJPES

04. 01. 2023
Avtor: Jasmina Malnar Molek

Na osnovi zaprosila za posodobitev šifranta kolektivnih pogodb smo prejeli naslednje pojasnilo AJPESa:

AJPES izvaja mesečno statistično raziskovanje »Plače zaposlenih pri pravnih osebah (ZAP/M)« za potrebe Statističnega urada RS (v nadaljevanju: SURS) skladno z Zakonom o državni statistiki (ZDSta), Letnim programom statističnih raziskovanj za posamezno leto in sklenjenim dogovorom o sodelovanju med AJPES in SURS. Poročevalske enote podatke poročajo prek spletnega portala AJPES, in sicer v elektronski obliki na Obrazcu ZAP/M. AJPES skladno z dogovorom s SURS podatke za namen državne statistike samo zbira, metodologija poročanja pa je v pristojnosti SURS, ki je nosilec statističnega raziskovanja.

Glede na uveljavitev Obrazca REK-O Finančne uprave RS (v nadaljevanju: FURS), skladno z navodili, objavljenimi na njihovi spletni strani, se v Obrazec REK-O poroča tudi postavka »S02 – Šifra kolektivne pogodbe, ki velja za zaposlitev prejemnika dohodka«. Ob tem pojasnjujemo, da je šifrant kolektivnih pogodb na portalu AJPES objavljen za namen pravilnega poročanja Obrazca ZAP/M in ga AJPES ažurira na osnovi zahteve SURS za spremembe v aplikaciji Plače.

V povezavi z neažuriranim šifrantom kolektivnih pogodb, je AJPES posredoval dopis SURS-u. Na osnovi povratne informacije sporočamo, da:

  • bodo spremembe v zvezi s kolektivnimi pogodbami v aplikacijo Plače vključene s 1. 2. 2023 (poročanje plač za mesec januar 2023), na portalu AJPES bo objavljen ažuriran seznam kolektivnih pogodb za namen poročanja Obrazca ZAP/M;
  • da se bo v sistemu eDavki za namen poročanja Obrazca REK-O uporabljal šifrant kolektivnih pogodb, objavljen na spletni strani SURS.