Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
MODRA KARTA EU

Zaposlitev visokokvalificiranega kadra z Modro karto EU

08. 06. 2023
Avtor: Zdenka Bedekovič
MODRA KARTA EU

V zadnjem obdobju zaznavamo povečano povpraševanje delodajalcev po zaposlitvi visokokvalificiranih kadrov tako v manjših, kot tudi  v srednjih podjetjih v Sloveniji. Za uresničitev zastavljenih ciljev, ki jih imajo majhna, srednja podjetja potrebujejo poleg kadra, ki izvaja storitve tudi dober visokokvalificiran kader, če želijo ohraniti in se razvijati v podjetja, ki bodo kos vse hujši konkurenčnosti na tujih trgih.    

Kako zaposliti visokokvalificiran kader, ki prihaja iz oddaljenih dežel tretjega sveta? To je pogosto vprašanje s katerimi se srečujejo podjetja in podjetniki, ki želijo zaposlovati visokokvalificiran kader, kajti tudi tega primanjkuje v Sloveniji.    

Tudi za zaposlitev tovrstnega kadra je predpisan postopek za pridobitev enotnega dovoljenja- modra karta EU, če želi tujec prebivati in se zaposliti v Sloveniji. Torej, enotno dovoljenje-modra karta EU se izda z veljavnostjo pogodbe o zaposlitvi za dve leti s podaljšanjem za največ tri leta.

V tem obdobju lahko tujec zamenja delodajalca ali delovno mesto pri istem delodajalcu, vendar je potrebno prošnjo za zamenjavo podati na upravno enoto ter priložiti ustrezna dokazila. Naj še opozorimo, da po prvih dveh letih za zamenjavo delodajalca ni potrebno več vlagati prošnje, a je potrebno upravni enoti pisno sporočiti, da bo tujec zamenjal delodajalca.

Tako ob vloženi vlogi, kakor pri podaljšanju prošnje se za izdajo enotnega dovoljenja- modre karte EU izda potrdilo s strani pristojnega organa. V praksi se najpogosteje delodajalci srečujejo že s tujci, ki so pridobili modro karto EU v drugi državi EU-ja, kajti ti pogostokrat zaključijo študij ter opravijo specializacijo v drugi državi EU-ja. To pa je tudi podlaga za pridobitev modre karte EU v drugi državi članici.  

V primeru, ko je tujec pridobil modro karto EU v drugi državi EU-ja in je tudi v državi pridobitve modre karte EU prebival zadnjih 18 mesecev, lahko vstopi v Slovenijo in prebiva 30 dni brez dovoljenja za prebivanje. V primeru daljšega prebivanja v Sloveniji pa zaprosi za izdajo dovoljenja pred potekom na pristojnem uradu. Za tovrstno dovoljenje pa lahko tujec zaprosi tudi pred prihodom v Slovenijo sam ali pa zanj zaprosi njegov delodajalec in sicer v državi EU-ja na slovenskem diplomatskem predstavništvu ali konzulatu v tujini, kjer je predhodno pridobil izdano modro karto EU.  

Naj še na koncu omenimo, da se v praksi podjetja in podjetniki srečujejo z različnimi kadrovskimi potrebami, da bi lahko uresničili svoje zastavljene cilje, kajti le dober kader pripomore k uspešnemu in dobremu poslovanju podjetja.