Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Zaposlovanje srbskih državljanov po novem tik pred vrati

08. AVGUST 2019  |   Zdenka Bedekovič

Prvi september je dan, ki ga nekateri delodajalci z nestrpnostjo pričakujejo. Še manj kot mesec dni nas loči od začetka izvajanja maja ratificiranega sporazuma med Republiko Slovenijo in  Republiko Srbijo o zaposlovanju srbskih državljanov v Republiki Sloveniji.  

Kronično povpraševanje delodajalcev po manjkajočem kadru v kovinski in gostinski dejavnosti ne pojenja. Povpraševanje po izkušenih voznikih pa je tako rekoč vsakodnevna stalnica. Novosti zaposlovanja srbskih državljanov se veselijo tako majhna kot večja podjetja, ki zaradi pomanjkanja kadrov ne morejo izpeljati podpisanih projektov.

Možnost zaposlovanja srbskih državljanov na podlagi omenjenega sporazuma bo delovala kot obliž na rano slovenskih delodajalcev; predvsem v poklicih, ki so na trgu dela zelo iskani. 

Postopki za pridobitev dovoljenj za zaposlitev se bodo izvajali podobno kot na podlagi sporazuma z Bosno in Hercegovino. Po novem se bodo v Sloveniji lahko zaposlovali le tisti srbski državljani, ki bodo prijavljeni v evidenci brezposelnih oseb v Republiki Srbiji.

Postopek za zaposlitev srbskega državljana v Republiki Sloveniji se bo prav tako začel na pobudo delodajalca. Ta bo prijavil prosto delovno mesto na slovenskem zavodu za zaposlovanje, vsi kasnejši postopki pa se bodo izvajali v Republiki Srbiji.

V primeru, da bo srbski državljan odpuščen iz krivdnih razlogov, njegovo delovno dovoljenje pa razveljavljeno, se bo moral vrniti nazaj v Republiko Srbijo. Če pa zaposlitve ne bo izgubil po svoji krivdi, ampak zaradi neizplačila plače ali drugih kršitev delodajalca, se bo lahko v tridesetih dneh zaposlil pri drugem delodajalcu na enakem delovnem mestu. V takih primerih bo delovno dovoljenje še veljalo, če se bo delavec v zakonskem roku prijavil v evidenco brezposelnih oseb.

Nov način zaposlovanja srbskih delavcev v Republiki Sloveniji verjetno ne bo povzročal posebnih težav slovenskim delodajalcem. Predhodno sklenjen sporazum z Bosno in Hercegovino je bila mnogim delodajalcem mala šola, v kateri so se mnogi naučili vseh veščin, ki jih zahteva postopek zaposlovanja tujca. Sicer pa je, kot rečeno, časa za priprave na zaposlovanje srbskih delavcev v Republiki Sloveniji po novem sporazumu še mesec.     

Preberite tudi:

Pišite nam