Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Zaprtje storitvenih dejavnosti bo spodbudilo delo na črno

29. MAREC 2021  |   Mira Črešnar

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ob napovedi o zaostrovanju ukrepov ponovno opozarjamo, da bomo z zapiranjem storitvenih dejavnosti spodbudili delo na črno,  s tem pa povečali tveganje za prenos okužb.

Ni nikakršnih dokazov, da bi bili frizerski in kozmetični saloni ter specializirane trgovine vir okužb, zato ne vidimo razloga, da bi se te dejavnosti zapirale. Izkušnje iz prvega in drugega vala pa nas učijo, da se z zapiranjem kozmetične in frizerske dejavnosti le še povečuje delo na črno, pri čemer se ne upoštevajo strogi zaščitni ukrepi. Posledica tega pa je zgolj še večje tveganje za prenos okužb.

»Ne verjamem, da predstavljajo male storitvene dejavnosti večje tveganje za prenos okužb kot neka proizvodnja s petsto ali tisoč zaposlenimi. Zato težko razumemo, zakaj se je vlada odločila zapreti tiste dejavnosti, kjer gre večinoma za poslovanje ena na ena v primeru kozmetikov in frizerjev ali celo za brezstično poslovanje v primeru fotografov, kemičnih čistilcev, čevljarjev, šivilj in usnjarjev. Zato vlado pozivamo k ponovnemu razmisleku o tem, kašne ukrepe za zajezitev epidemije sprejeti,« je odločitev vlade komentiral predsednik OZS Branko Meh. Ob tem pa dodal: »Zapiranje in odpiranje dejavnosti ni rešitev. Moramo se naučiti živeti in delati z virusom ter se ob tem ustrezno zaščititi. Posledica zapiranja je še več dela na črno, s tem pa še več okužb.«

Zahtevamo enakopravno obravnavo malega gospodarstva

OZS je že minuli teden vlado pozvala, da morajo biti v primeru zaostrovanja ukrepov mali in veliki poslovni subjekti obravnavani enakopravno. Malo gospodarstvo je bilo namreč tako v prvem kot v drugem valu epidemije obravnavano drugače kot velika podjetja. Mali obrtniki in podjetniki, pri katerih gre večinoma za majhne kolektive in kjer se posluje z eno stranko ali celo brezstično, so morali biti večinoma zaprti. Medtem pa so lahko velike proizvodnje in velike trgovske verige nemoteno poslovale. Dejstvo je, da storitvene dejavnosti niso vir okužb, poleg tega pa je tveganje za prenos okužb v malih obratih minimalno. Do danes še nismo prejeli nikakršnih argumentov, ki bi dokazovali, da je v velikih sistemih in živilskih trgovinah tveganje za prenos okužb manjše kot v malih obratih in salonih.

Ob tem v OZS poudarjamo, da si ne želimo, da se velike proizvodnje in trgovine zapira, zahtevamo pa, da lahko nemoteno poslujejo tudi specializirane trgovine in storitvene dejavnosti.

OZS obenem pričakuje, da bo vlada vsem tistim, ki jih bo z odlokom zaprla, v celoti povrnila izpad prometa v tem času.

 

Preberite tudi:

Pišite nam