Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica Spremembe davčne zakonodaje so sprejete

Poslanci Državnega zbora RS so sprejeli spremembe davčne zakonodaje (zakona o dohodnini, zakona o davku od dohodkov pravnih oseb in zakona o davčnem postopku), v Uradnem listu RS pa so bile objavljene v torek, 5.11.2019. Spremembe se bodo začele uporabljati s 1.1.2020.
 

Bistvenih sprememb za podjetnike in obrtnike nova davčna zakonodaja ne prinaša, bodo pa s spremembami precej bolj zadovoljni delavci. Sprememba Zakona o dohodnini namreč prinaša razbremenitev plač v 2. in 3. dohodninskem razredu za eno odstotno točko. Zvišale so se meje dohodninskih razredov ter dvig splošne olajšave na 3.500 eur, dodatna splošna olajšava pas se bo izračunavala linearno.

 

Nova dohodninska lestvica:

 

Če znaša neto letna davčna osnova v eur

znaša dohodnina v eur

nad

do

 

8.500

 

16%

8.500

25.000

1.360

+ 26% nad 8.500

25.000

50.000

5.650

+ 33% nad 25.000

50.000

72.000

13.900

+ 39% nad 50.000

72.000

 

22.480

+ 50% nad 72.000

 

Zavezanci, ki oddajajo premoženje v najem in dosegajo dohodke iz kapitala, lahko pričakujejo višjo obdavčitev, saj se stopnja dohodnine dviguje na 27,5 %. Prav tako se bodo nekoliko dvignili tudi normirani stroški pri oddajanju premoženja v najem in sicer iz 10 % na 15 %. Po novem bodo podjetja, ki dosegajo pozitivno davčno osnovo, morala plačati davek. Določene bodo namreč omejitve koriščenja davčnih olajšav tako, da bo efektivna stopnja obdavčitve znašala 7 %.

 

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je, skupaj z ostalimi delodajalskimi organizacijami, v okviru pogajanj dosegla, da se nominalna davčna stopnja davka od dohodkov pravnih oseb ne spreminja in tudi naprej ostaja pri 19 odstotkih.

zastopanje Spremembe pokojninske in zakonodaje s področja trga dela v javni razpravi
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je posredovalo predlog sprememb Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in Zakona o urejanju trga dela v javno razpravo, ki traja do 2.9.2019.
novica Upokojeni obrtniki imajo pravico do polne pokojnine
Socialni partnerji so na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta (12.7.) razpravljali o spremembah pokojninske zakonodaje. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) vztraja pri svoji zahtevi, da bi upokojeni obrtniki lahko prejemali polno pokojnino in hkrati nadaljevali svojo dejavnost ter plačevali prispevke.
zastopanje Osnutek Uredbe o embalaži in odpadni embalaži
Ministrstvo za okolje in prostor je pripravilo osnutek Uredbe o embalaži in odpadni embalaži. Rok za posredovanje pripomb je ponedeljek, 8.7.2019.
novica OZS ne pristaja na dodatne obremenitve gospodarstva
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ne pristaja na predloge sprememb davčne zakonodaje, ki gospodarstvo dodatno obremenjujejo. Na Ministrstvo za finance je zbornica že naslovila svoje pripombe in vlado ponovno pozvala k razbremenitvi stroškov dela.
zastopanje Spremembe Zakona o gospodarskih družbah
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je pripravilo predlog sprememb Zakona o gospodarskih družbah, in ga posredovalo v enomesečno javno razpravo (do 10.6.2019).
novica Obrtniki in podjetniki vladi predstavili svoje zahteve
Na 17. Forumu obrti in podjetništva so obrtniki in podjetniki vladi predstavili letošnje Zahteve, ki jih Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije sicer piše že od leta 1991. Med ključnimi letošnjimi zahtevami so spremembe trga dela, zdravstvenega, davčnega in izobraževalnega sistema ter izboljšanje poslovnega okolja z odpravo administrativnih ovir.
novica Na Forumu obrti in podjetništva o nujnih ukrepih za rast in razvoj malega gospodarstva
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) bo letošnje najpomembnejše Zahteve slovenske obrti in podjetništva predstavila vladi na 17. Forumu obrti in podjetništva, ki bo v petek, 10. maja v Portorožu. Zahteve pomenijo konkretne ukrepe za rast in razvoj malega gospodarstva, ki je s 117 tisoč poslovnimi subjekti in več kot 350 tisoč zaposlenimi hrbtenica slovenskega gospodarstva.
novica Obrtniki in podjetniki končno dobili svojega predstavnika v Vladi RS
Vlada Marjana Šarca je na pobudo Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) danes imenovala državnega sekretarja za malo gospodarstvo. To je postal obrtnik Franc Vesel. Obrtniki in podjetniki so zadovoljni, da bo ta segment gospodarstva s 117 tisoč poslovnimi subjekti in 352 tisoč zaposlenimi, ki je hrbtenica slovenskega gospodarstva, končno dobil svojega predstavnika v vladi.
mednarodno Vabilo na 17. Forum obrti in podjetništva
Zahteve slovenske obrti in podjetništva 2019 bomo predstavili na tradicionalnem, že 17. Forumu obrti in podjetništva, ki bo v petek, 10. maja, ob 11. uri v Hotelu Slovenija v Portorožu.
Pišite nam