Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Novice - Zastopanje in zakonodaja

novica OZS in prevozniki pozivajo vlado k ponovni regulaciji cen goriva

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je na današnji novinarski konferenci poudarila nujnost sprejetja ukrepov pomoči za ublažitev t.i. energetske krize. Tako OZS kot sekcija za promet pri OZS od vlade pričakujeta takojšnjo ponovno regulacijo cen pogonskih goriv, prevozniki pa predlagajo tudi uvedbo komercialnega goriva za cestni transport.

Video posnetek novinarske konference >>>

Predsednik OZS Branko Meh je uvodoma poudaril, da se zaradi rekordnih cen pogonskih goriv in drugih energentov ne dvigajo samo cene prevozov, temveč tudi drugih storitev. »Storitve obrtnikov in podjetnikov se dražijo in se še bodo. Kupna moč bo padla, povpraševanja po naših izdelkih in storitvah bo manj, zato me skrbi, da bomo primorani celo odpuščati. Upam, da nam bo vlada priskočila na pomoč in nam tega ne bo potrebno storiti,« je poudaril Meh, ki obenem upa, da Banka Slovenije ni sprostila omejitev kreditiranja prebivalstva zato, da bodo lahko ljudje plačali kurjavo in elektriko.

Meh je tudi spomnil, da je dr. Golob na enem predvolilnem soočenju dejal, da bo fiksiral cene energentov. »Upam, da bo to res. Apeliram na vlado, naj resno vzame to krizo in ponovno regulira cene goriv.  Sicer bomo negativne posledice nosili državljani in gospodarstvo,« je še dodal Meh.

Tudi prevozniki so se znašli v težkem položaju. Predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek je dejal, da je situacija zelo resna. »Deregulacija cen goriv nas je vse presenetila. Nihče ni pričakoval tega. To je nedopustno in vpliva tako na prevoznike kot na celotno gospodarstvo. Nismo samo prevozniki tisti, ki bomo morali podražitve implementirati v svoje cene,« je dejal Pišek in dodal, da gre za politično krizo in špekulacijo, ne za energetsko krizo. »Prevozniki zahtevamo takojšnjo regulacijo cen goriv ali pa da vlada uvede posebno komercialno gorivo za cestni transport, vsaj dokler se ta politična kriza ne umiri. Prevoznik vpliva na lastno ceno samo v 7 odstotkih, mi nimamo nobenih notranjih rezerv več,« je opozoril Pišek.

Prevozniki so opozorili tudi na velik problem s pridobivanjem delovne sile in delovnih dovoljenj. Predsednik Sekcije za cestni prevoz blaga pri GZS Milan Slokar je pojasnil, da so postopki za pridobivanje delovnih dovoljenj predolgi. »Zaposlovanje je že nekaj časa velik problem. Prvič zato, ker doma ni delovne sile, drugič pa zato, ker moramo zaposlovati 90 % tuje delovne sile. Hrvaška in Nemčija imata te postopke zaposlovanja krajše. Novi vladi zato predlagamo, da skrajša in poenostavi postopke za zaposlovanje,« je dejal Slokar, ki meni, da bi morala imeti nafta za gospodarstvo nižjo ceno.

Evropska komisija je predlagala embargo na uvoz ruske nafte.  Napoveduje se sicer tudi nekaj izjem od embarga, med njimi pa Slovenije ni. »Če nimamo rezervne variante, potem predlagamo, da bi se pridružili državam, za katere se napovedujejo izjeme od embarga, kot so Madžarska, Slovaška, Češka in Bolgarija,« je menil Meh. Tudi Slokar se strinja, da potrebujemo rezervni načrt. »Že sedaj vemo, da je bila ruska nafta cenejša. Od naše vlade in Evrope zahtevamo, naj nam razloži scenarij zamenjave ruske nafte. Če ruske nafte ne bomo imeli, bomo kupovali dražjo nafto in bodo cene še višje. Moramo vedeti, kakšne bodo posledice zamenjave,« je opozoril Slokar.

Glede morebitnega embarga pa je Pišek dejal, da je treba zagotoviti nafto za evropski trg. »Prevozniki so izgubili vse popuste pri  DARS-u, vse komercialne popuste pri naftnih trgovcih. Gospodarstvo krvavi. Naj vlada resno računa, da se takoj srečamo in takoj začnemo reševati ta problem. Če nimamo dovolj zalog nafte, potem je treba dobro razmisliti o embargu,« je še dodal Pišek. Glede dodatka na gorivo pa je Pišek pojasnil, da je potrebna implementacija dodatka na gorivo v ceno prevozov. »Ko gre cena goriva gor, se zvišajo tudi stroški prevoza in obratno. Tisti, ki ne bo implementiral dvig cen goriva v lastno ceno, bo šel v stečaj,« še dodaja Pišek.

 

Video posnetek novinarske konference >>>

 

 

novica Strokovno srečanje gradbincev, kleparjev-krovcev in instalaterjev-energetikov 2022

18. in 19. marca 2022, so imele sekcije s področja graditve objektov strokovno srečanje v Portorožu, v kongresnem centru Hotela Slovenija. Sodelovali so člani Sekcije gradbincev, Sekcije instalaterjev-energetikov in Sekcije kleparjev krovcev. V skupnem delu programa srečanja so udeleženci poslušali predstavitev novega Gradbenega zakona, ki jo je podalo Ministrstvo za okolje in prostor, ter predavanje o vplivu spremembe cen materialov na trgu na cene pri gradbenih del in gradbenih storitev. Pri gradbeni zakonodaji se je razvila dinamična razprava o nedorečenosti izvajanja del za lastne potrebe, ki že vrsto let buri duhove v vrstah gradbenih izvajalcev. Zakon namreč izvajalcem del nalaga vedno nove obveznsoti, gradnjo za lastne potrebe pa lahko izvaja kdorkoli, brez registracije, brez zavarovanja odgovornosti, brez strokovnega vodenja del, brez upoštevanja pravil varnega dela, in po določilih novega Gradbenega zakona tudi brez postopka pridobivanja uporabnega dovoljenja. Za uporabno dovoljenje enostanovanjskih objektov namreč, po novem, zadošča že podpis nadzornika. Prav tako je veliko razburjenja povzročila informacija, da se po naročilu Ministrstva za okolje in prostor pripravljajo standardizirani popisi del v gradbeništvu, in kot kaže velik del strokovne javnosti o tem ne ve nič. Težko obvladljiva je tudi situacija na področju skokovitega naraščanja cen gradbenih materialov in opreme. Naročniki del običajno nimajo posluha za poviševanje cen, čeprav je evidentno, da cene v zadnjem času neobvlaljivo naraščajo. Edina možnost v smislu vsaj delne pozitivne rešitve za izvajalce del v gradbeništvu je, da imajo sklenjene pogodbe o izvedbi del, v katerih so vgrajena pravna določila, ki izvajalcu omogočajo vsaj delno uveljavljanje razlik v cenah vgrajenih materialov in opreme, ki se nekontrolirano pojavljajo na trgu.

novica Predlog Zakona o ukrepih za zajezitev vpliva cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu

Danes bodo poslanci na izredni seji državnega zbora obravnavali predlog Zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu, ki ga je Vlada sprejela na seji 29.1. 2022.

novica Predlog zakona o dostopnosti do proizvodov in storitev za invalide

Predlog zakona o dostopnosti do proizvodov in storitev za invalide je v javni razpravi do 3.3.2022.

novica Vlada Republike Slovenije spreminja Zakon o spodbujanju investicij

Vlada Republike Slovenije je na seji 3.2.2022 določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o spodbujanju investicij. Državnemu zboru Republike Slovenije ga bo predložila v obravnavo in sprejetje po nujnem zakonodajnem postopku.

novica Vlada je sprejela predlog Zakona o interventnih ukrepih za podporo trgu dela

Vlada je na seji 29.1.2022 sprejela predlog Zakona o interventnih ukrepih za podporo trgu dela in ga posredovala v obravnavo Državnemu zboru Republike Slovenije po nujnem postopku.

novica Bolniška odsotnost v breme delodajalca skrajšana s sedanjih 30 delovnih dni na 20 delovnih dni

Državni zbor je 26. januarja 2022 potrdil noveli Zakona o delovnih razmerjih in Zakona zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki skrajšujeta obdobje nadomestila za bolniško odsotnost v breme delodajalca.

novica Sprememba pravil glede odrejanja karantene na domu

Po zadnji spremembi odloka z dne 6. 1. 2022 je Vlada RS sprejela novo spremembo Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-1, s katero je nekoliko dopolnila pravila glede napotitve v oz. odrejanja ukrepa karantene na domu.

novica Predlog Zakona o optimizaciji izdaje in uporabe identifikacijskih dokumentov

Ministrstvo za notranje zadeve je pripravilo Predlog Zakona o optimizaciji izdaje in uporabe identifikacijskih dokumentov, ki je v javni obravnavi.

novica ZFPPIPP v javni razpravi

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju je v javni razpravi.
Pišite nam