Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Novice - Zastopanje in zakonodaja

novica Delodajalske organizacije ministra Boštjančiča pozvale k umiku predlaganih sprememb pri dohodnini

Reprezentativne delodajalske organizacije smo v današnjem dopisu ministra za finance Klemena Boštjančiča pozvale, naj iz obravnave umakne predlog sprememb zakona o dohodnini. Menimo namreč, da bodo parcialne spremembe neto prihodke državljanom zmanjšale, denar, namenjen razbremenitvi vseh, pa bo namenjen le določenim kategorijam predvsem v javnem sektorju.

 Vsebino dopisa objavljamo spodaj:

Reprezentativne delodajalske organizacije, podpisnice tega poziva, v celoti nasprotujemo parcialnim spremembam, ki jih prinaša predlog zakona, in na podlagi katerega naj bi se še pred njihovo dokončno uveljavitvijo izničili vsi pozitivni učinki zadnjih sprememb Zakona o dohodnini, ki so bile sprejete marca 2022.

Opozarjamo, da se v okviru socialnega dialoga s strani Ministrstva za finance ni iskalo soglasja, kar je bilo tudi predstavljeno v okviru poročila na seji Ekonomsko-socialnega sveta 23.9.2022.

Ministrstvo za finance je že napovedalo celovito davčno reformo, v okviru katere bi lahko na podlagi celovite analize predlagalo tudi spremembe dohodninske zakonodaje, in sicer v smeri zagotovitve večjih neto prihodkov slovenskim državljanom, namesto da predlaga parcialne spremembe, ki bodo njihove neto prihodke še zmanjšale. Posledično pa se denar, ki je bil v sedanjem okviru namenjen vsem zaposlenim (v obliki razbremenitve in posledično višjih neto plač) namenja zgolj določenim kategorijam (predvsem v javnem sektorju).

Glede na vse navedeno podpisniki ponovno pozivamo, da Ministrstvo za finance Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini – EVA: 2022-1611-0093 nemudoma umakne iz nadaljnje obravnave.

 

OZS

TZS

GZS

ZDS

ZDOPS

 

novica Spremembe in dopolnitve Zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina

Vlada je 22.9. sprejela spremembe in dopolnitve Zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina.

novica Potrjeno besedilo zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo

Vlada RS je na seji 1.9.2022 potrdila besedilo zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo in ga poslala v državni zbor po nujnem postopku.

novica Predlog Zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen električne energije in zemeljskega plina

Državni zbor bo na današnji izredni seji obravnaval Predlog zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina, ki ga je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravilo skupaj s predstavniki gospodarstva, na podlagi podatkov Svetovne banke ter pregleda ukrepov držav članic EU.

novica Spremembe davčnih zakonov

Ministrstvo za finance je pripravilo predloge štirih davčnih zakonov ter jih posredovalo v javno obravnavo, do 19.8.2022.

novica Spremembe Zakona o sodnem registru

Ministrstvo za pravosodje je pripravilo Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodnem registru.

novica Predlog zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je objavilo Predlog zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti.

novica Spremembe Uredbe o določitvi cen električne energije

Vlada je na seji 21. 7. 2022 dopolnila definicijo malega poslovnega odjemalca iz Uredbe o določitvi cen električne energije.

novica Uredba o določitvi cen zemeljskega plina

Vlada je na zadnji seji izdala Uredbo o določitvi cen zemeljskega plina in sprejela dodatne odločitve v zvezi s pripravljenostjo na tveganja pri morebitnih motnjah z oskrbo električne energije in zemeljskega plina.

novica Osnutek predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o javnem naročanju

Ministrstvo za javno upravo je pripravilo osnutek predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o javnem naročanju, predvsem z namenom odprave ugotovljene protiustavnosti delov zakona, ki se nanašajo na kršitve v zvezi z delovnim časom in počitkom.
Pišite nam